Ηδη, από την αρχή της βδομάδας ξεκίνησαν οι σφοδροί βομβαρδισμοί του ουκρανικού στρατού σε μια σειρά πόλεις, στους θύλακες που ελέγχουν οι πολιτοφυλακές με τουλάχιστον 60 νεκρούς μαχητές και αμάχους ανάμεσά τους και παιδιά. Ειδικά στην πόλη Μαρίινκα κοντά στο αεροδρόμιο του Ντονέτσκ η αντιδραστική κυβέρνηση παρουσίασε το μακελειό ως απάντηση σε προσπάθεια ανακατάληψης εδαφών από τις πολιτοφυλακές, που σηματοδοτεί τη γενικευμένη επίθεση πολιτοφυλάκων και της Ρωσίας. Οι πληροφορίες για τις σφοδρές μάχες στη συγκεκριμένη περιοχή είναι διφορούμενες. Οι πολιτοφύλακες κάνουν λόγο για γύρω στους 400 νεκρούς στρατιώτες και ο ουκρανικός στρατός διαψεύδοντάς το μιλάει για τουλάχιστον 80 νεκρούς πολιτοφύλακες.
Το ζήτημα αυτό έφερε η κυβέρνηση της Ουκρανίας, μέσω της Λιθουανίας, στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ, την Παρασκευή, με νέα ευχολόγια περί τήρησης της συμφωνίας εκεχειρίας του Μινσκ, που η ίδια καθημερινά παραβιάζει κατά δεκάδες φορές. Η συμφωνία αυτή της 12ης Φλεβάρη 2014, παρά τις συναντήσεις της Ομάδας Επαφής και των υποομάδων της (από εκπροσώπους της κυβέρνησης του Κιέβου, πολιτοφυλάκων, Ρωσίας, Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία της Ευρώπης - ΟΑΣΕ, που θα συναντηθούν ξανά στις 19 και 24 Ιούνη) μόνο τυπικά ισχύει. Πάντως, στο Συμβούλιο Ασφαλείας ο αναπληρωτής ΓΓ για τις πολιτικές υποθέσεις του ΟΗΕ Τζέφρι Φέλτμαν αναφερόμενος στην ανάγκη να εφαρμοστεί η συμφωνία, έκανε λόγο για 400 νεκρούς μετά τις 12/2, με τους νεκρούς συνολικά να ξεπερνούν τους 6.400 και τους τραυματίες τους 15.900.
Ο «χρήσιμος» Σαακασβίλι και ενδοϊμπεριαλιστική κόντρα
Ενδεικτική δε της όξυνσης της αντιπαράθεσης στην Ουκρανία είναι και η προκλητική κίνηση του Προέδρου Πέτρο Ποροσένκο, να διορίσει τον Μιχαήλ Σαακασβίλι, πρώην Πρόεδρο της Γεωργίας, με σπουδές και αποστολές στις ΗΠΑ, ως κυβερνήτη της επαρχίας Οδησσού, αφού πρώτα του απέδωσε την ουκρανική υπηκοότητα. Ο συγκεκριμένος δε πολιτικός διώκεται στη χώρα με πολλές κατηγορίες για διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αλλά και για αυτουργία σε εγκληματικές πράξεις, ενώ τώρα επιστρατεύτηκε, για να «προασπιστεί την εθνική κυριαρχία, την εδαφική ακεραιότητα, την ανεξαρτησία και την ηρεμία στην περιοχή» (!), και «να αντιμετωπίσει τη διαφθορά». Και όλα αυτά στην πόλη με το ηρωικό παρελθόν στον Αντιφασιστικό Αγώνα του σοβιετικού λαού κατά των ναζί, εκεί που στις 2 Μάη του 2014, φασίστες και εθνικιστές υποστηρικτές της πραξικοπηματικής κυβέρνησης του Κιέβου έκαψαν τουλάχιστον 48 ανθρώπους στον πυρπόληση του κτιρίου των Συνδικάτων.
Στο ζήτημα του διορισμού Σαακασβίλι αντέδρασε έντονα η Ρωσία που έχει προηγούμενα με τον συγκεκριμένο πολιτικό ο οποίος ηγήθηκε στον πόλεμο των πέντε ημερών με τη Ρωσία, τον Αύγουστο του 2008.
Αλλη μια ένδειξη της ενδοϊμπεριαλιστικής αντιπαράθεσης ήταν και η απόφαση της ΕΕ, να περιορίσει την πρόσβαση Ρώσων διπλωματών στο Ευρωκοινοβούλιο, ως απάντηση στην αντίστοιχη απαγόρευση εισόδου στη χώρα που αποφάσισε η ρωσική κυβέρνηση για 89 Ευρωπαίους πολιτικούς, αξιωματούχους και επιχειρηματίες ως αντίποινα για τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας για τη σύγκρουση στην Ουκρανία.
Η απάντηση της Ρωσίας διά του υπουργού Εξωτερικών, Σεργκέι Λαβρόφ, ήταν άμεση, αρνήθηκε το χαρακτηρισμό «παράλογη κίνηση» που χρησιμοποίησε η ΕΕ για τη λίστα της Ρωσίας και είπε ότι η χώρα του απαντάει απλώς στις κυρώσεις που επιβλήθηκαν από τους «Ευρωπαίους εταίρους».
Επίσης, το ΝΑΤΟ, που συνεχίζει τα γυμνάσια και την εκπαίδευση του ουκρανικού στρατού και της Εθνοφρουράς (όπου συμμετέχουν οι φασίστες του «Δεξιού Τομέα») στη Δυτική Ουκρανία, μέσω του γγ της λυκοσυμμαχίας, Γενς Στόλτενμπεργκ, την Πέμπτη έκανε εκκλήσεις για τήρηση της εκεχειρίας.
Την ευκαιρία, βέβαια, δεν άργησε να αρπάξει ο εκπρόσωπος Τύπου του Προέδρου της Ρωσίας, Βλαντιμίρ Πούτιν, Ντμίτρι Πεσκόφ, που έκανε λόγο για αποφυγή «βημάτων, τα οποία προκαλούν κλιμάκωση της έντασης και μπορούν να σταθούν δίπλα σε προβοκατόρικες ενέργειες, έλλειψη των οποίων δεν παρατηρούμε δυστυχώς απ' την πλευρά του Κιέβου».
Η σύγκρουση στην Ουκρανία και οι σχέσεις με τη Ρωσία, αναμενόταν να βρεθούν επίσης στην ατζέντα της Συνόδου του «G7» στη Γερμανία που ξεκινάει σήμερα το απόγευμα και ολοκληρώνεται αύριο Δευτέρα. Στη Σύνοδο των ηγετών των 7 πιο αναπτυγμένων καπιταλιστικών χωρών (ΗΠΑ, Καναδάς, Γερμανία, Βρετανία, Γαλλία, Ιταλία, Ιαπωνία) εξακολουθεί να ισχύει ο αποκλεισμός της Ρωσίας, από το λεγόμενο «G8», λόγω της εμπλοκής στην Ουκρανία και ειδικά της ενσωμάτωσης της Κριμαίας. Βεβαίως και όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις του «G7» συμμετείχαν ενεργά στην επέμβαση ΗΠΑ, ΕΕ και ΝΑΤΟ για την ανατροπή της προηγούμενης αστικής διακυβέρνησης και όσα δραματικά δρομολογήθηκαν για τον ουκρανικό λαό. Την ίδια ώρα, ειδικά από πολιτικούς της Γερμανίας (Γκ. Σρέντερ, Χ. Σμιτ κ.ά.), που τα μονοπώλιά της έχουν στενή σχέση με ρωσικά και έχουν ζημιές όλο αυτό το διάστημα της σύγκρουσης στην Ουκρανία, εγείρονται ενστάσεις για τη στάση απέναντι στη Ρωσία.