Παραστάσεις εμπνευσμένες από έργα του Μ. Γκόρκι και του Μ. Λουντέμη παρουσιάζουν οι θεατρικές ομάδες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ
Από την παράσταση για τον Μ. Γκόρκι
Ολη αυτή η πολιτιστική - πολιτική δραστηριότητα στοχεύει να αναδείξει πολύμορφα το δρόμο που προτείνει το ΚΚΕ, για την οριστική απελευθέρωση της εργατικής τάξης από την εκμετάλλευση, τη θεμελίωση των νέων κοινωνικών σχέσεων, της κοινωνικής ιδιοκτησίας στα μέσα παραγωγής, το σοσιαλισμό - κομμουνισμό.
Φωτίζει αυτόν τον δρόμο, μέσα από έργα καλλιτεχνών που έθεσαν την τέχνη τους στην υπηρεσία των συμφερόντων της εργατικής τάξης και της ιστορικής της αποστολής, μέσα από δράσεις που επιδιώκουν να εμπνεύσουν τους νέους να μάθουν και να διδαχτούν από την Ιστορία, να εμπνεύσουν τη συλλογική και ατομική δημιουργία, την αγωνιστική ανάταση του εργαζόμενου λαού και των παιδιών του.
Τη δική τους ξεχωριστή συμβολή, σ' αυτήν την κατεύθυνση, έχουν οι ερασιτεχνικές θεατρικές ομάδες του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που συγκροτήθηκαν με μεράκι και αισιοδοξία και αποτελούν σήμερα εργαστήρια δημιουργίας και προσφοράς, για τους νέους και τις νέες, για παιδιά μικρότερων ηλικιών, αλλά και για ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Θεατρική παράσταση για τον Μαξίμ Γκόρκι
Η παράσταση ανέβηκε από τη ερασιτεχνική θεατρική ομάδα του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, που αποτελείται από μέλη και φίλους του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, φοιτητές και νέους εργαζόμενους. Κυριολεκτικά καθήλωσε το κοινό, που ήταν κυρίως νέοι άνθρωποι.
Η ομάδα άρχισε να δουλεύει, με αυτοσχεδιασμούς, από τον Νοέμβρη του 2014, ενώ άρχισε να «δουλεύει» το έργο από το Φλεβάρη. Ηταν ένα δύσκολο εγχείρημα, καθώς τα μέλη της ομάδας δημιούργησαν ένα δικό τους κείμενο βασισμένο στη σύνθεση αυτοβιογραφικών στοιχείων και αποσπασμάτων από θεατρικά έργα του Μαξίμ Γκόρκι, όπως «Οι εχθροί», «Οι μικροαστοί» κ.ά. Ακόμη και τα κουστούμια, τα σκηνικά, οι μουσικοί αυτοσχεδιασμοί του Κώστα Χαΐνογλου επί σκηνής με το τρομπόνι, οι ήχοι από τα ακορντεόν, κάθε στοιχείο της παράστασης, όλα «πλάστηκαν», στήθηκαν και παρουσιάστηκαν μέσα από τα δικά τους χέρια. Οπως είπαν οι ίδιοι, «ήταν απίστευτα δημιουργικό και όλο φτιαγμένο με δικά μας υλικά».
Πρόσθεσαν πως είναι εκπληκτικό να βλέπεις μέσα από τα ίδια τα έργα του την εξέλιξη του Μ. Γκόρκι. Τον «τραγουδιστή των ξυπόλητων» να μετατρέπεται σε μαρξιστή. Μέσα από την τέχνη του πήρε θέση ξεκάθαρη και κάλεσε τους κολασμένους να κρατήσουν ανοιχτά τα μάτια, το μυαλό και τα χέρια τους, όχι μόνο για να σπάσουν τις αλυσίδες, αλλά για να δημιουργήσουν έναν νέο κόσμο, να ξεσηκωθούν για να ανατρέψουν τον εφιάλτη που ζουν και να οικοδομήσουν τη δική τους κοινωνία, απαλλαγμένη από αφέντες και δούλους.
Οι συντελεστές της παράστασης ήταν οι εξής:
Ηθοποιοί: Ειρήνη Λιβιεράτου, Μαριάννα Ντίνου, Εύη Τσαχειρίδου, Σοφία Κρουσόβαλη, Δήμητρα Μετζάκη, Γιάννης Κωνσταντινίδης, Κώστας Κυριαζίδης, Φραγκίσκος Σιφναίος.
Μουσικοί: Δήμητρα Μετζάκη, Κώστας Χαΐνογλου, Θεοδώρα Γεωργακά.
Σκηνοθεσία - Φώτα: Δημήτρης Προύσαλης.
«Ενα παιδί μετράει τ' άστρα»
Σήμερα, Σάββατο, στις 6 μ.μ., στο πολιτιστικό κέντρο «Αλέξανδρος», θα παρουσιασθεί σε θεατρική απόδοση το έργο του Μενέλαου Λουντέμη «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», από τη θεατρική ομάδα παιδικού θεάτρου της ΚΝΕ. Την εκδήλωση διοργανώνουν η ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ και η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ, στο πλαίσιο των δράσεων, που πραγματοποιούν σταθερά τα τελευταία χρόνια, για παιδιά.
Και σε αυτήν την παράσταση, η εθελοντική προσφορά μελών και φίλων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ ήταν καθοριστική, για την κατασκευή των σκηνικών αλλά και για την προσαρμογή των κουστουμιών.
Η Ομάδα Παιδικού Θεάτρου της ΚΝΕ δουλεύει εντατικά πάνω στο έργο τους τελευταίους δύο μήνες, προκειμένου απόψε να παρουσιάσει το αρτιότερο δυνατό αποτέλεσμα, που θα ικανοποιήσει μικρούς και μεγάλους.
Το πολυδιαβασμένο και πολυαγαπημένο έργο του Μενέλαου Λουντέμη, «Ενα παιδί μετράει τ' άστρα», αναφέρεται στην ιστορία ενός παιδιού, του Μέλιου, που αγαπάει τα γράμματα, τα βιβλία, τις ιστορίες. Αλλά δυστυχώς αναγκάζεται να δουλεύει για να ζήσει και δεν μπορεί να πηγαίνει στο σχολείο. Ο δάσκαλος του χωριού, τον βοηθάει να πάει στην πόλη για να φοιτήσει στο Γυμνάσιο, όμως εκεί τίποτα δεν είναι όπως το ονειρεύτηκε...
Αντιγράοωντας από το τρίπτυχο που εκδόθηκε για την παράσταση, παραθέτουμε: «Το "Ενα παιδί μετράει τ' άστρα" είναι το ίδιο επίκαιρο με την εποχή που γράφτηκε. Οπως τότε έτσι και τώρα χιλιάδες παιδιά που δεν έχουν στον ήλιο μοίρα αποκλείονται όχι μόνο από τη μόρφωση, αλλά και από την ίδια τη ζωή. Ακόμη και σήμερα, παρά την εξέλιξη του ανθρώπου, της τεχνολογίας, της γνώσης, τα κοινωνικά και άλλα αγαθά είναι προσβάσιμα μόνο στους λίγους. Τα παιδιά και οι γονείς τους δίνουν καθημερινές μάχες για την επιβίωσή τους. (...) Ετσι κι εμείς οφείλουμε να ακολουθήσουμε τα χνάρια του Μέλιου και να αγωνιστούμε με τα παιδιά και τους εργάτες όλου του κόσμου για μια καλύτερη ζωή. Και να μην ξεχνάμε ότι τίποτα δε μας χαρίζεται, όλα κατακτιούνται».
Οι συντελεστές της παράστασης είναι οι εξής:
Σκηνοθεσία: Θεατρική ομάδα
Απόδοση κειμένου και σχεδιασμός φωτισμών: Μαρία Κοσμά
Επιλογή Μουσικής: Μαριάνα Ντίνου
Ενδυματολόγος: Σταματία Μηλιοπούλου
Σκηνογράφος: Νίνα Γρηγοριάδου.
Ηθοποιοί: Μαριάνα Ντίνου, Φραγκίσκος Σιφναίος, Σοφία Κρουσόβαλη, Δανάη Μάντζιου - Τραγάκη, Θωμαή Αδαμοπούλου, Δέσποινα Κουσενίδου, Ελλη Σινάνη, Νίνα Γρηγοριάδου, Κοσμάς Κοσμάς, Μαρία Γιαλιά, Σταματία Μηλιοπούλου, Νεφέλη Κυριαζοπούλου, Αβραάμ Γκουτζελούδης, Αρτεμις Μήλιου.