Οι εξελίξεις στο επίπεδο της διαπραγμάτευσης της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές πυροδοτούν ταυτόχρονα την ένταση των διεργασιών στο εσωτερικό των αστικών κομμάτων, διαδικασία εξάλλου που «τρέχει» εδώ και καιρό, στο πλαίσιο της αναμόρφωσης του πολιτικού συστήματος.
Οι δηλώσεις των στελεχών των αστικών κομμάτων και τα δημοσιεύματα των τελευταίων ημερών δείχνουν ότι όσο «ψήνονται» τα νέα αντιλαϊκά μέτρα, που θα περιέχονται στη διαφαινόμενη συμφωνία, τόσο τα αστικά επιτελεία καλλιεργούν τη λογική της «εθνικής συνεννόησης», για να εξασφαλιστεί ευρύτερη στήριξη απ' όλο το αστικό πολιτικό φάσμα στη νέα συμφωνία. Ταυτόχρονα, εργάζονται πυρετωδώς για τη διαμόρφωση της εναλλακτικής λύσης, σε περίπτωση που απαιτηθεί κυβερνητική εναλλαγή, έχοντας στο επίκεντρο την ανάκαμψη της ΝΔ, ως κορμό στο δεξιό πόλο του συστήματος.
Ολα βεβαίως τα σενάρια διατηρούνται ανοιχτά και εξετάζονται όλα τα ενδεχόμενα, σε περίπτωση που χρειαστεί να στηριχτεί ο σοσιαλδημοκρατικός πόλος του συστήματος με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ. Δεν είναι τυχαίο το ενδιαφέρον που δείχνουν ορισμένα αστικά ΜΜΕ στο συνέδριο του ΠΑΣΟΚ. Μάλιστα, στο κάδρο έχει επανέλθει και το σενάριο κυβέρνησης «εθνικής ενότητας», δηλαδή ΣΥΡΙΖΑ, ΝΔ κ.ά., αν αυτό απαιτούν τα συμφέροντα του εγχώριου κεφαλαίου. Αλλωστε, υπάρχουν πρόθυμοι σε όλους τους αστικούς κομματικούς σχηματισμούς.
Αναζητούν την «προοπτική του κόμματος» στη ΝΔ
Στο πλαίσιο αυτό, ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, με δήλωσή του την περασμένη Πέμπτη, θέλοντας να δείξει ότι η γαλάζια παράταξη -όμως υπό την ηγεσία του- είναι ικανότερος διαχειριστής του συστήματος, άσκησε έντονη κριτική στην κυβέρνηση, ότι με την καθυστέρηση στην υπογραφή μίας συμφωνίας με τους δανειστές, βουλιάζει σε ύφεση την καπιταλιστική οικονομία, υποβαθμίζει τις διαπραγματευτικές δυνατότητες της χώρας, δηλαδή των εγχώριων επιχειρηματικών ομίλων και φέρνει ακόμα χειρότερα μέτρα από αυτά που η δική του κυβέρνηση είχε συμφωνήσει. «Η δήθεν πετυχημένη διαπραγμάτευση του κ. Τσίπρα, είπε, κατέρρευσε χτες βράδυ. Τα προτεινόμενα μέτρα, όπως παραδέχονται και οι ίδιοι οι υπουργοί της κυβέρνησης, είναι πάρα πολύ σκληρότερα από τα μέτρα Χαρδούβελη. Το "συνολικό κόστος Τσίπρα" είναι πια τεράστιο,όχι μόνο σε ΦΠΑ, ρεύμα, ιδιωτικό τομέα κλπ, αλλά κυρίως σε αξιοπιστία. Η κοροϊδία και τα ψέματα τελείωσαν.Οπως πρέπει να τελειώσουν και οι ανοησίες για εκλογές. Γιατί, εκλογές σήμερα θα γίνονταν υπό συνθήκες άγριες και ασύμφορες για τους Ελληνες. Αφήστε που θα μας έφερναν σε χειρότερο ακόμη σημείο από εκείνο που βρισκόμαστε σήμερα. Και, άλλωστε, τι θα ζητούσε ο ΣΥΡΙΖΑ, να πάρει εντολή από το λαό για να μας πάει στη δραχμή; Εκτός πια και αν αυτός ήταν από την αρχή ο πραγματικός τους στόχος. Η μόνη διέξοδος που έχει απομείνει για τον κ. Τσίπρα είναι να προσέλθει στη μεγάλη εθνική συνεννόηση που έχουμε προτείνει».
Σχετικά με την πρόταση Σαμαρά για «μεγάλη εθνική συνεννόηση», η «Ημερησία», στις 29/5, σημείωνε: «Κίνηση εθνικής στρατηγικής και ευθύνης χαρακτηρίζουν, στη Λ. Συγγρού, την πρόταση του Αντ. Σαμαρά για μια μεγάλη εθνική συνεννόηση που θα οδηγήσει σε αλλαγή πολιτικής, αφού, όπως επισημαίνουν, ο Αλ. Τσίπρας οδηγείται σε μια επώδυνη συμφωνία με τους εταίρους και πολύ δύσκολα θα μπορέσει να ξεπεράσει τις εσωκομματικές του αντιθέσεις και πολύ πιο δύσκολα να υλοποιήσει μια δύσκολη συμφωνία». Ενώ, στο ίδιο άρθρο, σημειωνόταν σχετικά με τους εσωκομματικούς αντιπάλους του Σαμαρά: «Ο Αντ. Σαμαράς, σημειώνουν οι ίδιοι, γνωρίζει ότι πολύ σύντομα θα ανοίξει στο εσωτερικό της ΝΔ η συζήτηση για τη φυσιογνωμία και την προοπτική του κόμματος και προσπαθεί να υπερβεί τις κατηγορίες για την αντιπολιτευτική του τακτική και την εγκατάλειψη του κεντροδεξιού προσανατολισμού του κόμματος. Με αυτόν τον τρόπο, λένε, προσπαθεί να μπλοκάρει τις εσωκομματικές διαδικασίες, οι οποίες ενδέχεται να καταλήξουν και σε αμφισβήτηση του ηγετικού του ρόλου».
Χαρακτηριστικές είναι οι δηλώσεις και του γραμματέα της ΝΔ, Αν. Παπαμιμίκου, ο οποίος τόνισε ότι «η χώρα δε χρειάζεται εκλογές, αλλά να έρθει άμεσα μια συμφωνία, την οποία να συζητήσουμε σε ένα πλαίσιο εθνικής συνεννόησης». Μετά «υπάρχει η λύση. Μπορούμε να πάμε και σε κυβέρνηση εθνικής ενότητας, κυρίως, όμως, με πρόσωπα τα οποία θα μπορέσουν να εφαρμόσουν τη συμφωνία».
Από την πλευρά των διεκδικητών της ηγεσίας της ΝΔ, η Ντ. Μπακογιάννη δήλωσε, την περασμένη Τετάρτη, ότι: «Εστω και την ύστατη στιγμή, οφείλουμε να αντιληφθούμε όλοι ότι τώρα είναι η ώρα της εθνικής συσπείρωσης και της εθνικής διαπραγμάτευσης. Το θέμα δεν είναι η σύγκληση την κομματικών οργάνων του 36,5%. Το ζητούμενο είναι η σύγκληση όλων των πολιτικών δυνάμεων υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ώστε η Ελλάδα να εμφανιστεί με μία δυνατή φωνή».
Αξιοσημείωτη για τις διεργασίες στη ΝΔ είναι και η εμφάνιση του Γ. Μεϊμαράκη, ο οποίος την περασμένη βδομάδα είχε συνάντηση και με τον Δ. Αβραμόπουλο. Αναφερόμενος στο μέλλον της ΝΔ, εκτίμησε ότι «αυτή τη στιγμή, είναι απόλυτος κυρίαρχος ο κ. Τσίπρας και η ηγετική ομάδα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ. Αν τα ζητήματα τα εσωκομματικά κυριαρχήσουν, η ΝΔ θα δώσει μια εικόνα τέτοια, που αν, ο μη γένοιτο, οδηγηθούμε σε κάλπες, θα επιβεβαιώσουμε την κυριαρχία Τσίπρα, δε θα υπάρχει ΝΔ».
Οσο για τη συνάντησή του με τον Δ. Αβραμόπουλο, εξήγησε ότι: «Ο κ. Αβραμόπουλος ενδιαφέρεται βεβαίως για τις εσωτερικές εξελίξεις και νομίζω ότι όλοι θα πρέπει να είμαστε συνετοί αυτή τη στιγμή (...) θεωρούμε ότι πρέπει να δούμε τι θα γίνει με τη συμφωνία και μετά να προχωρήσουμε». Να σημειωθεί ότι ο Γ. Μεϊμαράκης, σε περίπτωση που η όποια συμφωνία έρθει για ψήφιση στη Βουλή, έχει προτείνει ψήφο κατά συνείδηση, παρά την πρόταση του γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Ομάδας της ΝΔ, Γ. Πλακιωτάκη, που έχει προϊδεάσει ότι στην ψηφοφορία στη Βουλή, θα τεθεί θέμα κομματικής πειθαρχίας.
Φουντώνουν οι διεργασίες και στα κόμματα - εφεδρείες
Πριν δέκα μέρες, ο Στ. Θεοδωράκης σημείωνε: «Μια συμφωνία που θα κρατάει την Ελλάδα στην Ευρώπη, εμείς θα την ψηφίσουμε (...) Οταν μια κυβέρνηση δεν πάει πουθενά, οι λύσεις είναι μόνο δύο, φίλοι μου. `Η μια νέα κυβέρνηση από την ίδια Βουλή. `Η εκλογές. Το Ποτάμι, για να αρχίσω από τα εύκολα, δε θέλει εκλογές (...) τι μας μένει; Μια άλλη κυβέρνηση από αυτήν τη Βουλή... μια τέτοια κυβέρνηση το Ποτάμι θα τη στήριζε». Ομως, το τελευταίο διάστημα φαίνεται να διαφοροποιεί την τοποθέτησή του, διεκδικώντας ρόλο του Ποταμιού ως αντίπαλο δέος στον ΣΥΡΙΖΑ και τη συγκυβέρνησή του, αξιοποιώντας προφανώς την ανεπάρκεια της ΝΔ αλλά και την εκτίμηση ότι μπορεί να παίξει σε έναν ευρύτερο αστικό χώρο, που θα περιλαμβάνει φιλελεύθερους και σοσιαλδημοκράτες, που δεν καλύπτονται ούτε από τη ΝΔ ούτε από το ΠΑΣΟΚ και δυσαρεστούνται από τον ΣΥΡΙΖΑ. Ετσι, στις 2 Ιούνη, στη συζήτηση της Επιτροπής Διαλόγου του Ποταμιού, ανέφερε: «Ο ρόλος του Ποταμιού στη νέα εποχή προβλέπεται καθοριστικός, γιατί στο στάσιμο ελληνικό πολιτικό τοπίο, ο ΣΥΡΙΖΑ, ακόμη και τώρα, εφαρμόζει μόνο την κακή πολιτική των παλιών κυβερνητικών κομμάτων. Από αυτή την πολιτική περιδίνηση, το Ποτάμι θα κρατηθεί μακριά, συνομιλεί με το μέλλον και όχι με τους παρηκμασμένους πολιτικούς σχηματισμούς». Πρόσθεσε μάλιστα ότι: «Το Ποτάμι είναι η συμπαγής μάζα των ευρωπαϊστών της κοινωνίας, που είναι ανοικτό σε συνεργασίες με ενεργούς πολίτες και πολιτικούς που πιστεύουν στις βαθιές μεταρρυθμίσεις που απαιτεί η κοινωνία...».
Σε πλήρη εξέλιξη είναι οι εσωκομματικές διεργασίες στο ΠΑΣΟΚ, το οποίο, από την περασμένη Παρασκευή, κινείται σε ρυθμούς συνεδρίου, για την ανάδειξη του νέου ηγέτη. Οι επίσημοι διεκδικητές είναι η Φ. Γεννηματά, ο Αν. Λοβέρδος και ο Οδ. Κωνσταντινόπουλος, οι οποίοι, για να καταθέσουν υποψηφιότητα, πρέπει να συγκεντρώσουν 200 υπογραφές από τους συνέδρους. Ανοιχτό ήταν το ενδεχόμενο να θέσουν υποψηφιότητα ο Ν. Ανδρουλάκης και ο Κ. Σκανδαλίδης. Ο απερχόμενος πρόεδρος Ευ. Βενιζέλος δείχνει ότι θέλει να μείνει ουδέτερος, ωστόσο έχει ταχθεί υπέρ ενός «35άρη προέδρου» και έχει κάνει λόγο για την ανάγκη μετασχηματισμού και ανασυγκρότησης του ΠΑΣΟΚ.
Οσον αφορά το κλίμα και τις εσωκομματικές κόντρες που επικρατούν στο ΠΑΣΟΚ, είναι χαρακτηριστικές οι δηλώσεις που αντάλλαξαν η Φ. Γεννηματά και ο Αν. Λοβέρδος. Η μεν πρώτη, στη δήλωσή της, ανέφερε ότι: «Οποιος θέλει να πάει στη ΝΔ από το ΠΑΣΟΚ, να πάει». Ενώ ο Αν. Λοβέρδος απάντησε: «Συμφωνώ απόλυτα μαζί της. Οποιος θέλει να πάει στον ΣΥΡΙΖΑ, να πάει. Το ΠΑΣΟΚ δε θα γίνει συμπλήρωμα κανενός...»