Ο νέος γύρος του προγράμματος αφορά σε 8.000 άνεργους νέους, που θα δουλέψουν το καλοκαίρι για λίγους μήνες
Παρά την προσφιλή στο υπουργείο φιλολογία για τον «ανασχεδιασμό» των χρηματοδοτούμενων από κοινοτικά κονδύλια προγραμμάτων, η ουσία τους παραμένει η ίδια: Μέσα από τη «δεξαμενή» τους, οι επιχειρήσεις αντλούν τζάμπα εργαζόμενους, χωρίς να καταβάλλουν ούτε ευρώ για μισθούς και ασφάλιση, ενώ οι άνεργοι αναζητούν από τα «πεντάμηνα» στα «voucher» και πάει λέγοντας, ένα διάλειμμα από την ανεργία και έναν μισθό - φιλοδώρημα, που ακόμα κι αυτός καταβάλλεται με μεγάλες καθυστερήσεις.
Δίπλα στα παραπάνω, πρέπει να σημειωθεί πως η περίπτωση της «Επιταγής Εισόδου» για τις τουριστικές επιχειρήσεις, είναι ένα πρόγραμμα που βρίσκεται στα χέρια των εργοδοτικών ενώσεων, δηλαδή σχεδιάζεται και υλοποιείται από αυτές. «Δικαιούχοι» είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ) και η Ελληνική Εταιρεία Διοίκησης Επιχειρήσεων (ΕΕΔΕ), πράγμα που όχι μόνο δεν αλλάζει, αλλά, όπως φαίνεται από πλευρές του τρέχοντος προγράμματος, ο ρόλος τους ενισχύεται ακόμα περισσότερο.
Εξάλλου, το ίδιο το υπουργείο κάθε άλλο παρά αρνείται τον πρώτο λόγο στους εργοδότες. «Το συγκεκριμένο πρόγραμμα ανασχεδιάστηκε από την αναπληρώτρια υπουργό (σ.σ. Ράνια Αντωνοπούλου) σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)», αναφέρει στο ίδιο δελτίο Τύπου, ενώ σαν μια από τις «βελτιώσεις» που επήλθαν στο πρόγραμμα αναφέρει: «Δημιουργείται ειδικό Μητρώο των επιχειρήσεων του κλάδου που θα ζητούν άνεργους για πρακτική άσκηση (ανά ειδικότητα και περιοχή). Ετσι εξασφαλίζεται πλέον η άμεση εμπλοκή των επιχειρήσεων του κλάδου στην υλοποίηση του προγράμματος».
«Ανασχεδιασμός» στο ίδιο «πατρόν»
Ο νέος γύρος υλοποίησης της «Επιταγής Εισόδου» αφορά σε 8.000 εγγεγραμμένους στα μητρώα του ΟΑΕΔ άνεργους, από 18 έως 29 ετών. Από το σύνολο των «ωφελούμενων», οι 1.100 θα είναι απόφοιτοι ΑΕΙ/ΤΕΙ, ενώ οι 6.900 θα είναι απόφοιτοι δευτεροβάθμιας και μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Οι αιτήσεις των ανέργων ξεκίνησαν την περασμένη Πέμπτη και θα συνεχιστούν έως και τις 30 Ιούλη.
Το πρόγραμμα περιλαμβάνει θεωρητική κατάρτιση 80 ωρών και πρακτική άσκηση 420 ωρών, μέσα σε διάστημα που δεν μπορεί να υπερβαίνει τους έξι μήνες, σε επιχειρήσεις του κλάδου του Τουρισμού. Οι «ωφελούμενοι», όπως αποκαλούνται οι άνεργοι σε όλα τα προγράμματα «voucher», λαμβάνουν για τη συμμετοχή τους στο πρόγραμμα, δηλαδή τη θεωρητική κατάρτιση και την πρακτική άσκηση, «εκπαιδευτικό επίδομα» ύψους 2.458 ευρώ στην περίπτωση των αποφοίτων ΑΕΙ/ΤΕΙ και 2.248 ευρώ στην περίπτωση των αποφοίτων Δευτεροβάθμιας - Μεταδευτεροβάθμιας εκπαίδευσης, συμπεριλαμβανομένων των νόμιμων κρατήσεων.
Στην ουσία, λαμβάνουν 400 ευρώ, δηλαδή πέντε ευρώ την ώρα, για τις 80 ώρες της θεωρητικής κατάρτισης. Κατά τι μικρότερη είναι η αμοιβή τους για κάθε ώρα της πρακτικής τους άσκησης. Το ποσό του επιδόματος καταβάλλεται σε τρεις δόσεις: Η πρώτη μετά τη θεωρητική κατάρτιση, η δεύτερη μετά τις πρώτες 200 ώρες πρακτικής άσκησης, η τρίτη και τελευταία μετά τις υπόλοιπες 220 ώρες πρακτικής άσκησης.
Οσο για τους «παρόχους κατάρτισης», δηλαδή τα διάφορα ΚΕΚ, αυτοί τσεπώνουν 1.060 ευρώ για κάθε άνεργο που καταρτίζουν, ενώ στην περίπτωση που η πρακτική άσκηση μετατραπεί σε σύμβαση εργασίας με εξάμηνη τουλάχιστον διάρκεια, η αμοιβή τους ανεβαίνει στα 1.360 ευρώ.
Ενισχυμένος ο ρόλος των επιχειρήσεων
«Σκοπός της δράσης είναι η επίτευξη μιας δομημένης πορείας εισόδου των άνεργων νέων στην αγορά εργασίας, η οποία δυνητικά καταλήγει στην τοποθέτησή τους σε θέσεις απασχόλησης σε επιχειρήσεις που εξυπηρετούν και ενισχύουν άμεσα ή έμμεσα τον τουρισμό και το τουριστικό προϊόν της χώρας», αναφέρει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Τέτοιες επιχειρήσεις είναι, για παράδειγμα, οι ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, οι επιχειρήσεις εστίασης, τα τουριστικά γραφεία, αεροπορικές και ακτοπλοϊκές επιχειρήσεις, εταιρείες μεταφορών και επιχειρήσεις ενοικίασης αυτοκινήτων, επιχειρήσεις κρουαζιέρας, επαγγελματικών σκαφών, λειτουργίας μαρίνων, επίγειας εξυπηρέτησης αεροσκαφών.
Με βάση την αντιστοιχία απασχολούμενων - καταρτιζόμενων που προβλέπει η πρόσκληση ενδιαφέροντος, οι μεγάλες επιχειρήσεις εποχικής λειτουργίας θα μπορούν να λειτουργούν με ακόμα περισσότερους πρακτικάριους. Το ποσοστό των καταρτιζόμενων, για τις επιχειρήσεις που απασχολούν πάνω από πέντε εργαζόμενους και προσδιορίζονται ως «εποχικής λειτουργίας» ανεβαίνει στο 50% των απασχολούμενων, ενώ διατηρείται στο 30% των απασχολούμενων για τις μη εποχικές επιχειρήσεις με πέντε ή περισσότερους εργαζόμενους.
Παράλληλα, «κλείνουν το μάτι» στις επιχειρήσεις στις οποίες εκτός από τζάμπα εργαζόμενους για το διάστημα της πρακτικής άσκησης, υπόσχονται και επιπλέον «μπόνους», στην περίπτωση που προχωρήσουν σε κάποια πρόσληψη: «Στο πλαίσιο μελλοντικής δράσης, επιχειρήσεις που θα προβούν στην πρόσληψη του ωφελουμένου μετά τη λήξη της πρακτικής άσκησης, δύνανται να επιχορηγηθούν», αναφέρει η πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος.
Προσπάθεια για δημιουργία εντυπώσεων
Διαφημίζοντας τον «ανασχεδιασμό» του προγράμματος, το υπουργείο κομπάζει ότι «για πρώτη φορά αντιμετωπίζεται η υποκατάσταση εργασίας κατά τη διάρκεια της πρακτικής άσκησης των ανέργων στις επιχειρήσεις». Συγκεκριμένα, αναφέρει πως «οι επιχειρήσεις στις οποίες θα κάνουν πρακτική οι άνεργοι δεν θα επιτρέπεται να προβούν σε μείωση του προσωπικού τους, από την ημερομηνία υπογραφής της ένταξής τους στο έργο και για όσο διάστημα διαρκεί η υλοποίηση της πρακτικής άσκησης».
Μια ματιά στις «λεπτομέρειες», αρκεί για να δείξει πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου έτσι, αφού όπως διευκρινίζεται «στην έννοια της μείωσης του προσωπικού» δεν περιλαμβάνονται μια σειρά περιπτώσεις. Ανάμεσα σε αυτές οι οικειοθελείς αποχωρήσεις, οι συνταξιοδοτήσεις, οι παραιτήσεις, η εθελουσία έξοδος, αλλά και η λήξη των συμβάσεων ορισμένου χρόνου. Με απλά λόγια, μείωση προσωπικού δε θεωρείται το πέταγμα στην ανεργία των ξενοδοχοϋπαλλήλων που στη μεγάλη τους πλειοψηφία εργάζεται με τέτοιες συμβάσεις, ακόμα και με συμβάσεις μιας μέρας ως «έξτρα» προσωπικό!
Τέλος, οι άνεργοι που θα πάρουν μέρος στο τρέχον πρόγραμμα θα λάβουν πιστοποίηση για μια από επτά ειδικότητες τουριστικών επαγγελμάτων, που έχει προσδιορίσει ο ΣΕΤΕ, ή άλλες που θα διαμορφώσουν οι πάροχοι κατάρτισης και θα υποβάλουν για έγκριση στο ΣΕΤΕ. Πάντως, όπως εύγλωττα σημειώνεται «οι πάροχοι κατάρτισης οφείλουν να σχεδιάσουν το εκπαιδευτικό μέρος του προγράμματος με βάση τις ανάγκες των επιχειρήσεων»...
«Ωφελούμενοι» μόνο στα λόγια
«Ωφελούμενοι» μόνο κατ' ευφημισμόν είναι οι άνεργοι και οι άνεργες που παίρνουν μέρος στο πρόγραμμα «Επιταγή Εισόδου», υπογραμμίζουν μέλη της διοίκησης του Συνδικάτου Εργαζομένων Επισιτισμού - Τουρισμού - Ξενοδοχείων Αττικής. Οπως εξηγούν, η πείρα που υπάρχει από τους όρους εργασίας κάτω από τους οποίους δούλεψαν οι νέοι και οι νέες που συμμετείχαν στην προηγούμενη προκήρυξη του προγράμματος, δίνουν μια σαφή εικόνα της κατάστασης που θα αντιμετωπίσει και η επόμενη «φουρνιά» τους.
«Μπαλαντέρ» και άνθρωποι για όλες τις δουλειές γίνονται σε πολλές περιπτώσεις, ιδιαίτερα στις περιοχές και τους μήνες που η τουριστική κίνηση χτυπά «κόκκινο», οι νέοι που δουλεύουν κάτω από την ταμπέλα της «πρακτικής άσκησης». Οπως εξηγεί το Συνδικάτο, μεταφέρονται από τμήμα σε τμήμα, από θέση σε θέση, κατά πως εξυπηρετεί τις ανάγκες της επιχείρησης. «Βούτυρο στο ψωμί» των εργοδοτών, που με τον τρόπο αυτό αποφεύγουν να προσλάβουν εργαζόμενους και «παρακάμπτουν» τις Συλλογικές Συμβάσεις και συνολικά τα εργασιακά δικαιώματα.
Οσο για το ενδιαφέρον κυβέρνησης και υπουργείου για τους ανέργους, οι συνδικαλιστές επισημαίνουν πως οι 8.000 τζάμπα εργαζόμενοι προσφέρονται απλόχερα στους εργοδότες, την ίδια στιγμή που τα αιτήματα και οι διεκδικήσεις άνεργων και απολυμένων βρίσκουν «τοίχο».
Υπενθυμίζουν την περίπτωση των εργαζομένων στο ξενοδοχείο «Πεντελικόν», που τα αλισβερίσια προηγούμενων και επόμενων ιδιοκτητών τους πέταξαν στην ανεργία, στους οποίους δεν έχει δοθεί ούτε καν ένα έκτακτο βοήθημα, παρά τις αλλεπάλληλες κινητοποιήσεις τους. Αξίζει ακόμα να σημειωθεί πως το χειμώνα που μας πέρασε χιλιάδες εποχικά εργαζόμενοι ξενοδοχοϋπάλληλοι σε όλη τη χώρα έμειναν χωρίς επίδομα από το Γενάρη, σαν αποτέλεσμα της εφαρμογής μνημονιακού νόμου που περιόρισε τις ημέρες επιδότησης.
Τέλος, τα μέλη της Διοίκησης του Συνδικάτου θυμίζουν πως ο υπουργός Εργασίας είχε απαντήσει στις διαμαρτυρίες τους για τον «μποναμά» στις επιχειρήσεις και την ανυπαρξία μέτρων στήριξης των ανέργων, κατά τη διάρκεια κινητοποίησης στις 19 Φλεβάρη, με τον ισχυρισμό πως η «Επιταγή Εισόδου» δε θα αφορά τους μεγαλοξενοδόχους, αλλά τις μικρές επιχειρήσεις του κλάδου.
Η ίδια η προκήρυξη του προγράμματος τον διαψεύδει, αφού ανεβάζει από το 30% στο 50% την αντιστοιχία των «πρακτικάριων» και των απασχολούμενων στις εποχικές επιχειρήσεις με περισσότερα από πέντε άτομα προσωπικό, χωρίς κανένα «ταβάνι» φυσικά προς τα πάνω.