Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Σάββατο 13 Ιουλίου 2013

Γύρω από τον…κόσμο

 

 

ΣΑΝΤΙΑΓΚΟ.-- Μεγάλες κινητοποιήσεις πραγματοποίησαν την Πέμπτη στη Χιλή εργάτες και φοιτητές στο πλαίσιο γενικής απεργίας που είχε όμως μεγαλύτερη συμμετοχή στο δημόσιο τομέα. Βασικά αιτήματα της απεργίας που διοργάνωσε η Ενωτική Συνομοσπονδία Εργαζομένων Χιλής ήταν η διατήρηση των συλλογικών συμβάσεων εργασίας και των συλλογικών διαπραγματεύσεων με τους εργοδότες, ενώ στηρίχτηκε και ο αγώνας φοιτητών και μαθητών για δημόσια, δωρεάν και ποιοτική εκπαίδευση, όπως και για υγεία και κοινωνικές παροχές.

ΔΟΥΒΛΙΝΟ.-- Υπέρ της νομιμοποίησης των αμβλώσεων υπό τον όρο ότι η απόφαση αυτή θα λαμβάνεται μόνο μετά από ιατρική γνωμοδότηση που θα αναφέρεται σε σημαντικό κίνδυνο για τη ζωή της γυναίκας αποφάσισε μετά από πολύμηνη θυελλώδη διαμάχη το Ιρλανδικό Κοινοβούλιο με 127 ψήφους υπέρ και 31 κατά. Η απόφαση δυσαρέστησε τόσο τους υπέρμαχους των αμβλώσεων καθώς δεν κατοχυρώνει το δικαίωμα κάθε γυναίκας ν' αποφασίσει μόνη της για το σώμα και τη ζωή της, όσο και τους πολέμιους. Η συζήτηση άρχισε μετά τον τραγικό θάνατο από σηψαιμία της 31χρονης Ινδής Σαβίτα Χαλαπαναβάρι, πριν από μερικούς μήνες, εξαιτίας της άρνησης γιατρών, λόγω της νομοθεσίας, να κάνει άμβλωση ενώ αντιμετώπιζε πολύ σοβαρά προβλήματα στην εγκυμοσύνη.

ΒΑΓΔΑΤΗ.-- Νέο μπαράζ αιματηρότατων επιθέσεων συγκλόνισε το Ιράκ από την Πέμπτη το πρωί μέχρι χτες τα ξημερώματα με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους περισσότεροι από 51 άνθρωποι και να τραυματιστούν εκατοντάδες. Κύριος στόχος των επιθέσεων ήταν άνδρες των δυνάμεων ασφαλείας αλλά και άμαχοι, κυρίως σιίτες προσκυνητές, ενώ οι μεγαλύτερες επιθέσεις σημειώθηκαν σε Χαντίθα, Μπαϊτζί, Ντουτζάιλ και Τικρίτ. Χτες Παρασκευή, σε νέες επιθέσεις σε Μουκνταντίγια και Ντουτζάιλ, πάλι, σκοτώθηκαν άλλοι 24 άνθρωποι και τραυματίστηκαν δεκάδες, κυρίως άμαχοι.

ΛΕΥΚΩΣΙΑ.-- Η Βουλή της Κυπριακής Δημοκρατίας ενέκρινε τις αλλαγές στη νομοθεσία περί έκδοσης Κυπρίων πολιτών σε ξένες χώρες, ενσωματώνοντας τις διατάξεις για το ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης για διάπραξη αδικημάτων πριν το 2004. Με αυτή τη ρύθμιση ανοίγει ο δρόμος και για την έκδοση του Ντίνου Μιχαηλίδη και του γιου του, Μιχάλη, που εμπλέκονται στην υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος του Ακη Τσοχατζόπουλου.

ΤΖΑΚΑΡΤΑ.-- Πέντε άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια εξέγερσης σε φυλακές της Ινδονήσιας, από τις οποίες απέδρασαν 150 κρατούμενοι. Σύμφωνα με τα τοπικά ΜΜΕ οι κρατούμενοι έβαλαν φωτιά στη φυλακή Τοανγιούκ Γκούστα στην επαρχιακή πρωτεύουσα Μοεντάν και δραπέτευσαν εκμεταλλευόμενοι τη αναταραχή που προκλήθηκε από τη διακοπή ρεύματος, ενώ τρεις φύλακες και δύο κρατούμενοι έχασαν τη ζωή τους στην πυρκαγιά.

ΤΟΚΙΟ.-- Συνεχίζεται δύο χρόνια μετά το ατύχημα στον πυρηνικό σταθμό της Φουκουσίμα, στην Ιαπωνία η μόλυνση από τη ραδιενέργεια. Τα ποσοστά που βρέθηκαν σε ψάρια, στη θάλασσα κάποια χιλιόμετρα μακριά είναι δεκαπλάσια από τα επιτρεπόμενα, αποδεικνύοντας ότι η μόλυνση παραμένει εξαιρετικά σοβαρή, διάχυτη και αδύνατο να ελεγχθεί.

ΜΟΣΧΑ.-- Με εκπροσώπους οργανώσεων υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, δικηγόρους και Ρώσους βουλευτές συναντήθηκε χτες ο πρώην πράκτορας της Εθνικής Υπηρεσίας Ασφαλείας των ΗΠΑ, Εντουαρντ Σνόουντεν, στο χώρο μετεπιβίβασης του αεροδρομίου της Μόσχας, όπου εξακολουθεί να βρίσκεται μετά τις αποκαλύψεις και τη διαφυγή του από το Χονγκ Κονγκ.