Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τρίτη 16 Ιουλίου 2013

Για τις γερμανικές συμβουλές «αλά Αντενάουερ» σχετικά με τη ναζιστική «Χρυσή Αυγή»

 

 

Ο Κόνραντ Αντενάουερ

Μεγάλο φαίνεται πως είναι το ενδιαφέρον των εξελίξεων στην Ελλάδα, που χρίζουν συνεχώς μελέτη από τα διεθνή ερευνητικά κέντρα. Βεβαίως και η «ατμομηχανή» της Ευρώπης, η Γερμανία, δεν θα μπορούσε να απέχει απ’ αυτή τη «μελέτη», αλλά και ιδεολογικοπολιτική παρέμβαση στις ελληνικές πολιτικές εξελίξεις. Έτσι στη χώρα μας πλέον κατοικοεδρεύουν («για το καλό μας») εκπρόσωποι τόσο του «αριστερού» γερμανικού ερευνητικού ιδρύματος, «Ρόζα Λούξεμπουργκ», όσο και του «δεξιού» γερμανικού ερευνητικού ιδρύματος «Κόνραντ Αντενάουερ». Μάλιστα πρόσφατα η εφημερίδα «ΤΟ ΒΗΜΑ» παρουσίασε τις απόψεις της κ. Σουζάνα Φογκτ, επικεφαλής του συγκεκριμένου γερμανικού ιδρύματος στην Αθήνα.

Μεταξύ άλλων η κ. Σουζάνα Φογκτ δήλωσε πως «πρέπει να δοθεί προσοχή στη Χρυσή Αυγή - η περιθωριοποίηση θα ήταν λάθος».

Δηλαδή είναι λάθος όταν οι εργαζόμενοι αποκαλύπτουν το ρόλο της ναζιστικής Χρυσής Αυγής.

Είναι λάθος όταν την εμποδίζουν να καταθέσει στεφάνια εκεί που οι ιδεολογικοί τους «πρόγονοι» είχαν κάνει εκτελέσεις αντιφασιστών.

Είναι λάθος όταν οι εργάτες τη διώχνουν από κινητοποιήσεις τους, ξεσκεπάζοντας την αντεργατική φύση του φασισμού – ναζισμού, ως την «αιχμή του δόρατος» της εργοδοσίας και του κεφαλαίου.

«Κοντή» αλήθεια που είναι η μνήμη των Γερμανών αστών πολιτικών για τα δεινά που προκάλεσε στη χώρα τους και στον κόσμο ολόκληρο ο φασισμός! Αλλά την ίδια ώρα είναι και μια τοποθέτηση πιστή! Συνεπής στις παραδόσεις του Κόνραντ Αντενάουερ, του καγκελάριου της Δυτικής Γερμανίας, από τον οποίο πήρε το όνομα το συγκεκριμένο Ιδρυμα. Βεβαίως η αστική ιστοριογραφία μπορεί να παρουσιάζει τον Αντενάουερ ως «αντιφασίστα», αλλά η ζωή έδειξε πως οι ναζί (κι η γερμανική αστική τάξη) τον «φύλαξαν», εκείνα τα χρόνια. Κι αργότερα, όταν αυτός ανέλαβε τα «ηνία» της αστικής πολιτικής, τους το ανταπέδωσε. Αυτός ήταν που απαγόρευσε τη δεκαετία του ’50 το ΚΚ Γερμανίας. Αυτός ήταν που πήρε στον κρατικό μηχανισμό της «Ομοσπονδιακής Δημοκρατίας της Γερμανίας» μια σειρά πρώην στελέχη των ναζί και φρόντισε μάλιστα και για την υλική αποκατάσταση των ναζί. Εκτιμήσεις λένε πως από τους κόλπους των ναζί ήταν τα 2/3 των στελεχών του Υπουργείου Εξωτερικών της ΟΔΓ, όταν αυτό άρχισε να λειτουργεί το 1951.

Συνεπής, λοιπόν, η θέση της κ. Σουζάνας Φογκτ για την αντιμετώπιση της φασιστικής Χρυσής Αυγής, που θα μπορούσε να περιγραφεί ως εξής: Προς Θεού, όχι απομόνωση, αλλά αγκάλιασμα της Χρυσής Αυγής, άλλωστε κι αυτό δικό μας «παιδί» είναι. «Παιδί» του καπιταλισμού, «παιδί» του αστικού πολιτικού συστήματος.

Η αντιμετώπιση αυτή μας έφερε στο μυαλό το εξής ανέκδοτο:

Δυο γριές κάθονται στην αυλή. Η μια λέει στην άλλη:

«Πήγες μωρή, στο γιατρό; Σου ‘πε τι έχεις και ξεχνάς;»

«Πήγα», απαντά η άλλη, «και μου ‘πε πως έχω μια αρρώστια. Να δεις πως μου την είπε.. Αϊζενχάουερ;;; Αντενάουερ;;; Δεν θυμάμαι μωρή, το ξέχασα…»

 

“902.gr”