Στην κατάθεση πρότασης δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης προχώρησε χτες το απόγευμα η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Η συζήτηση της πρότασης ξεκινά σήμερα στις 12 το μεσημέρι και θα διαρκέσει μέχρι τις 12 τα μεσάνυχτα της Κυριακής, οπότε και θα αρχίσει η σχετική ψηφοφορία. Με βάση τον κανονισμό της Βουλής, η πρόταση δυσπιστίας γίνεται δεκτή μόνο αν εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία του Κοινοβουλίου, δηλαδή από 151 βουλευτές.
Επισήμως, ο ΣΥΡΙΖΑ αιτιολόγησε την κίνησή του σημειώνοντας: «(...) με αφορμή την σημερινή (σ.σ. χτεσινή) αυταρχική αστυνομική επέμβαση στην ΕΡΤ, καταθέτει πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης για τις διαρκείς παραβιάσεις της δημοκρατικής νομιμότητας και τη δεινή οικονομική θέση στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική κοινωνία εξαιτίας της βάρβαρης οικονομικής πολιτικής».
Είναι βεβαίως κοινό μυστικό πως ο ΣΥΡΙΖΑ εξέταζε εδώ και καιρό αυτήν την κίνηση ψευδεπίγραφης αντιπολίτευσης, συνυπολογίζοντας κάθε φορά προσδοκώμενα κέρδη και ζημιές. Για την επιλογή της συγκεκριμένης στιγμής βάρυνε η χτεσινή εξέλιξη με την επέμβαση των ΜΑΤ στην ΕΡΤ.
Μιλώντας χτες στη Βουλή, ο Αλ. Τσίπρας επανέφερε το κάλπικο και ήδη ξεθωριασμένο δίλημμα «μνημόνιο - αντιμνημόνιο», εγκαλώντας την κυβέρνηση για «αποτυχία» αξιοποίησης της λαϊκής εντολής στην κατεύθυνση «επαναδιαπραγμάτευσης» και «χάραξης στρατηγικής διεξόδου», καθώς και για αποτυχία να συγκρατήσει «στοιχειωδώς την οικονομική κατάρρευση». Επί της ουσίας συγκάλυψε τον πραγματικό ρόλο της κυβέρνησης, που και διαπραγματεύεται απ' τη σκοπιά των συμφερόντων που εκπροσωπεί, της αστικής τάξης, αλλά και υπηρετεί με συνέπεια τη στρατηγική διεξόδου απ' την κρίση προς όφελος του κεφαλαίου, συστατικό στοιχείο της οποίας είναι η επίθεση στο λαό.
Τα παραπάνω διανθίστηκαν απ' τον Αλ. Τσίπρα με τα γνωστά αποπροσανατολιστικά περί «υποταγής στην τρόικα». Επικαλέστηκε εκ νέου την απόφαση του Ευρωκοινοβουλίου να συστήσει εξεταστική επιτροπή για τις ευθύνες της τρόικας «στην αποτυχία του μνημονίου», νομιμοποιώντας μια διαδικασία - κολυμβήθρα του Σιλωάμ για την ευρωενωσιακή στρατηγική.
Τέλος, προσπαθώντας να συγκαλύψει τη συμφωνία ΝΔ - ΣΥΡΙΖΑ στο κύριο, στις επιλογές του «ευρωμονόδρομου», ο Αλ. Τσίπρας επικαλέστηκε την απουσία «λαϊκής νομιμοποίησης» για την κυβέρνηση, της προσήψε «πραξικοπηματικές» ενέργειες, «μέγιστη θεσμική εκτροπή» και απογειώνοντας κοινοβουλευτικές αυταπάτες παρουσίασε την πρόταση μομφής σαν διαδικασία τάχα ικανή να «σταματήσει την πορεία προς την καταστροφή και την αναξιοπρέπεια του λαού», υπονοώντας ότι οι εκλογές και η ανάληψη της αστικής διαχείρισης απ' τον ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ανακόψουν την αντιλαϊκή επίθεση.