Στις ανατολικές επαρχίες συνεχίζονταν χτες οι σφοδρές μάχες
Μετακίνηση ουκρανικών στρατιωτικών δυνάμεων στη Μαριούπολη
ΚΙΕΒΟ - ΜΟΣΧΑ - ΜΙΝΣΚ.--
Σε συμφωνία για εκεχειρία στις ανατολικές περιοχές της Ουκρανίας και σε πρόγραμμα για την απόσυρση βαρέων όπλων κατέληξε χτες βράδυ η λεγόμενη Ομάδα Επαφής για την Ουκρανία στη διάρκεια συνάντησης που είχαν στο Μινσκ της Λευκορωσίας αντιπροσωπείες του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ), της κυβέρνησης του Κιέβου, της Ρωσίας και εκπροσώπων των αυτοαποκαλούμενων Λαϊκών Δημοκρατιών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ.
Σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου ΙΤΑΡ-ΤΑΣ, οι αξιωματούχοι συμφώνησαν σε αυτήν τη συμφωνία επιδιώκοντας παράλληλα και έναν μηχανισμό παρακολούθησης της τήρησής της. Το ίδιο πρακτορείο, επικαλούμενο πάντα πηγή που δεν κατονομάζει, σημείωσε ότι τα μέλη της Ομάδας Επαφής συζήτησαν ακόμη την κρατική δομή του Ντονέσκ και τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών.
Η λεγόμενη «Ομάδα Επαφής» συναντήθηκε στο Μινσκ, ενόψει της σημερινής τετραμερούς Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στην ίδια πόλη με τη συμμετοχή των ηγετών Ουκρανίας, Ρωσίας, Γερμανίας και Γαλλίας, με στόχο το ενδεχόμενο ενός ευρύτερου συμβιβασμού στην Ανατολική Ουκρανία.
Βεβαίως, η διευθέτηση στην Ουκρανία όσο και αν εμφανίζεται από διάφορες πλευρές ως «προσπάθεια να τερματιστεί ο θάνατος των αμάχων», αφορά το ευρύτερο γεωστρατηγικό παζάρι ανάμεσα στην ΕΕ, τις ΗΠΑ και την καπιταλιστική Ρωσία, που περιλαμβάνει και τμήματα της αστικής τάξης της ίδιας της Ουκρανίας. Σε αυτό αποσκοπούσε και η πρωτοβουλία της καγκελαρίου της Γερμανίας Α. Μέρκελ και του Προέδρου της Γαλλίας Φρ. Ολάντ, που είχαν συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλ. Πούτιν την περασμένη Παρασκευή.
Μαίνονται οι μάχες
Ωστόσο, την ίδια ώρα που συνεχίζεται το παζάρι αυτό, οι μάχες μαίνονται στην Ανατολική Ουκρανία, με τις δύο πλευρές να αναφέρουν πολλές φορές αντιτιθέμενα στοιχεία. Χτες η κυβέρνηση του Κιέβου κατήγγειλε επίθεση με ρουκέτες στο επιχειρησιακό κέντρο συντονισμού του στρατού στην πόλη Κραματόρσκ, πόλη περίπου 50 χλμ. από το κύριο μέτωπο στην επαρχία του Ντονέτσκ, αλλά και επίθεση σε κατοικημένη περιοχή με θύματα και αμάχους που οι πολιτοφύλακες, χαρακτηρίζουν προβοκάτσια.
Επίσης, ο Ολεξάντρ Τουρτσίνοφ, γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας και Αμυνας της Ουκρανίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του ότι «κοντά στη Μαριούπολη, μονάδες της εθνοφρουράς έσπασαν την άμυνα του εχθρού και προχώρησαν σε επίθεση». Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του ουκρανικού στρατού, Ανατόλι Στέλμαχ, ανακοίνωσε ότι «στη διάρκεια της νύχτας μεταξύ 9 και 10 Φλεβάρη σημειώθηκε αύξηση των επιθέσεων του εχθρού επί ουκρανικών θέσεων». Ενας άλλος εκπρόσωπος είπε ότι οι κυβερνητικές δυνάμεις δέχτηκαν επίθεση από τους ρωσόφωνους σε 87 διαφορετικές περιπτώσεις από τη Δευτέρα και ότι οι συγκρούσεις είναι ιδιαίτερα σφοδρές στα περίχωρα της πόλης Ντεμπάλτσεβε, βορειοανατολικά του Ντονέτσκ.
Ρωσικά γυμνάσια στην Κριμαία
Το πρακτορείο ειδήσεων «Σπούτνικ», που επικαλείται το Ρωσικό Στόλο της Μαύρης Θάλασσας, αναφέρει ότι ναυτικές αμυντικές δυνάμεις ξεκίνησαν στρατιωτικά γυμνάσια στην Κριμαία, την οποία η Ρωσία ενσωμάτωσε το Μάρτη του 2014, μετά από δημοψήφισμα. Γίνεται λόγος για συμμετοχή 2.000 στρατιωτών, επικαλείται αξιωματούχο της ρωσικής Νότιας Στρατιωτικής Διοίκησης, τμήματα της οποίας βρίσκονται κοντά στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον οποίο τα γυμνάσια θα διαρκέσουν ένα μήνα.
Απάντηση για το ενδεχόμενο αποστολής όπλων
Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ασφαλείας του Κρεμλίνου Νικολάι Πατρούσεφ, απαντώντας στο ενδεχόμενο της αποστολής όπλων από τις ΗΠΑ στην Ουκρανία σημείωσε: «Εάν στείλουν όπλα, αυτό θα συνιστά περαιτέρω κλιμάκωση της σύρραξης, θα μεγαλώσει, νομίζω ότι θα ενεργήσουμε με διπλωματικά μέσα». Επίσης, ο εκπρόσωπος του Ρώσου Προέδρου, Ντμίτρι Πεσκόφ, συμπλήρωσε: «Η Ρωσία είναι μία χώρα που πραγματικά ενδιαφέρεται για την επίλυση της κρίσης αυτής. Ολα τα άλλα σχέδια για την ενίσχυση του καθεστώτος των κυρώσεων, την απομόνωση, την αποστολή όπλων κ.λπ. - όλα είναι βήματα που δυστυχώς, αντίθετα έχουν ως στόχο την αποσταθεροποίηση της κατάστασης στην Ουκρανία».
Επίσης, ο Πολωνός υπουργός Αμυνας Τόμαζ Σιεμόνιακ, υποστήριξε ότι η «προμήθεια όπλων στον ουκρανικό στρατό είναι η τελευταία επιλογή και αξίζει να αποφευχθεί, καθώς θα κινδύνευε να πυροδοτήσει κλιμάκωση της σύγκρουσης στα ανατολικά της χώρας». Το όλο θέμα της αποστολής όπλων δημιουργεί διχογνωμίες στο ιμπεριαλιστικό στρατόπεδο, καθώς θα σηματοδοτούσε μια περαιτέρω γενίκευση της σύρραξης με ευρύτερες διαστάσεις και ήταν και σημείο διαφωνίας στη συνάντηση τη Δευτέρα στο Λευκό Οίκο, ανάμεσα στον Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπ. Ομπάμα και την Γερμανίδα καγκελάριο. Το γεγονός ότι έως τώρα υπάρχει συγκράτηση, λόγω των ξεχωριστών συμφερόντων της κάθε αστικής τάξης, που μετράει τις ζημιές και τα κέρδη για τους μονοπωλιακούς της ομίλους που έχουν σχέση με ρωσικά μονοπώλια, δε σημαίνει ότι τα πράγματα δεν μπορεί να οδηγηθούν σε γενικευμένη στρατιωτική αντιπαράθεση.