Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2015

Μείωση μισθών μέχρι και 38% στη «Nestle»

 

Αμεση αντίδραση από το κλαδικό Συνδικάτο της Αττικής, που καλεί την Κυριακή σε Γενική Συνέλευση

 

Σε μειώσεις μισθών, που ξεκινούν από 10% και φτάνουν έως και 38%, προχωρά η επιχείρηση «Nestle». Οι μειώσεις άρχισαν την περασμένη Δευτέρα από το εργοστάσιο παγωτού της επιχείρησης στον Ταύρο και συνεχίστηκαν στις αποθήκες της στον Ασπρόπυργο, όπου οι εργαζόμενοι εξαναγκάστηκαν να υπογράψουν ατομικές συμβάσεις.

Η μείωση των μισθών είναι ένα από τα πολλά μέτρα που έχει πάρει έως τώρα η πολυεθνική για να διαλύσει τα εργατικά δικαιώματα και να θωρακίσει την ανταγωνιστικότητά της. Μεταξύ άλλων, η εργοδοσία έχει επιβάλει εκ περιτροπής 2ήμερη και 3ήμερη εργασία στους εργάτες παραγωγής, με αποτέλεσμα να μην έχουν βιβλιάριο ασθενείας και να μη δικαιούνται επίδομα ανεργίας, απέλυσε καθαρίστριες και εργαζόμενους στη διανομή ψυγείων, και τους επαναπροσέλαβε μέσω εργολάβου με τα μισά λεφτά!

Επίσης, στα εργοστάσια του ομίλου είναι καθεστώς η δουλειά - λάστιχο, κάτω από την απειλή της απόλυσης, με αποτέλεσμα να γίνονται μπαλάκι οι εργαζόμενοι ανάμεσα στο εργοστάσιο παγωτού στον Ταύρο και στο εργοστάσιο καφέ στα Οινόφυτα, προκειμένου να μη γίνονται νέες προσλήψεις προσωπικού. Σε ό,τι αφορά τους αντιπρόσωπους - διανομείς παγωτού, έχει διακόψει τις συμβάσεις με πολλούς και «ψαλίδισε» το ποσοστό κέρδους σε όσους παρέμειναν.

Σημειώνουμε ότι η «Nestle» είναι η πρώτη εταιρεία τροφίμων παγκοσμίως με πωλήσεις το 2013 πάνω από 75,6 δισ. ευρώ. Στην Ελλάδα, η εταιρεία είχε καθαρά κέρδη 32,67 εκατ. ευρώ τη διετία 2011 - 2012. Οπως καταγγέλλει το κλαδικό Συνδικάτο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών της Αττικής, «για να πετύχει την κερδοφορία αυτή, προχώρησε σε απολύσεις, μειώσεις μισθών, εντατικοποίηση της εργασίας, με αποτέλεσμα να υπάρχουν εργατικά ατυχήματα, δουλειά για λίγους μήνες το χρόνο και πολλές από αυτές σε θέσεις μαθητείας δηλαδή με μισθούς ψίχουλα».

Κλιμάκιο της Ομοσπονδίας Τροφίμων και του κλαδικού Συνδικάτου έκανε τη Δευτέρα παράσταση διαμαρτυρίας στο εργοστάσιο του Ταύρου, καλώντας τους εργαζόμενους να οργανωθούν και να μην υπογράψουν τις μειώσεις. Επίσης, το Συνδικάτο καλεί τους εργαζόμενους της επιχείρησης στη Γενική Συνέλευση την Κυριακή 15/2, στις 11 π.μ., στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας.

Στην ανακοίνωσή του, σημειώνει ανάμεσα σε άλλα: «Επιβεβαιώνονται δυστυχώς οι προειδοποιήσεις του Συνδικάτου ότι όποια κυβέρνηση και να έχουμε, οι βιομήχανοι θα είναι εδώ, η εκμετάλλευση θα συνεχίζεται, θα συνεχιστεί το τσάκισμα των μισθών και των δικαιωμάτων των εργαζομένων (...) Καλούμε τους εργαζόμενους της "Nestle" να μη δεχτούν τις μειώσεις στους μισθούς και τις ατομικές συμβάσεις.

Ακόμα και οι συνάδελφοι που υπέγραψαν κάτω από καθεστώς τρομοκρατίας και εκβιασμών, να συσπειρωθούν στο συνδικάτο και να πάρουν πίσω την υπογραφή τους. Καλούμε τους εργαζόμενους σε όλα τα εργοστάσια και χώρους της "Nestle" σε όλη τη χώρα, να βρίσκονται σε αγωνιστική επαγρύπνηση και άμεση αντίδραση σε περίπτωση που οι μειώσεις επεκταθούν παντού».

“Ριζοσπάστης” Τετάρτη 11 Φλεβάρη 2015