Κούφια αντιπαράθεση ανάμεσα στον Γ. Στουρνάρα και τον Αλ. Τσίπρα στη Βουλή
Αλλο ένα επεισόδιο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης - ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος εκπροσωπεί καλύτερα τα συμφέροντα του κεφαλαίου παίχθηκε χθες μεταξύ Στουρνάρα και Τσίπρα
Νέα πράξη στην αντιπαράθεση ανάμεσα σε κυβέρνηση και ΣΥΡΙΖΑ για το ποιος είναι πιο ικανός να υπερασπίσει τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου, των μονοπωλίων, διαδραματίστηκε χτες το πρωί στη Βουλή, με αφορμή την Επίκαιρη Ερώτηση του ΣΥΡΙΖΑ για τα τραπεζικά σκάνδαλα. Ηταν μία από τις γνωστές κόντρες που δεν είχε καμία αναφορά στην υπεράσπιση των εργατικών, λαϊκών συμφερόντων. Αντίθετα με τα όσα αναφέρθηκαν, τόσο από τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Τσίπρα όσο και από τον υπουργό Οικονομικών Γ. Στουρνάρα, φάνηκε ότι ήταν αντιπαράθεση ανάμεσα σε τμήματα του κεφαλαίου, δείχνοντας ότι οι βασικές στρατηγικές επιλογές τους συμπίπτουν, ενώ επιδόθηκαν και σε εκλογολογία.
Ακόμα και το κείμενο της Επίκαιρης Ερώτησης ήταν γραμμένο στη λογική συγκάλυψης των πραγματικών αιτιών της κρίσης, αφού ανέφερε ότι «το αμαρτωλό τρίγωνο της διαπλοκής ''τράπεζες - κόμματα εξουσίας - επιχειρηματικά και εκδοτικά συμφέροντα'' έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην πορεία της χώρας προς τη χρεοκοπία».
Πιο συγκεκριμένα, ο Αλ. Τσίπρας από την αρχή της ομιλίας του εξέφρασε την ανησυχία του ότι «δυστυχώς αυτές τις μέρες βγαίνει και αποκαλύπτεται ως χιονοστιβάδα αυτή η οσμή των σκανδάλων που δημιουργεί μια απαξία απέναντι στο πολιτικό σύστημα συνολικά». Ενώ η αιτία των προβλημάτων λαού είναι, κατά τον Αλ. Τσίπρα, «το διεφθαρμένο πολιτικό σύστημα των κομμάτων εξουσίας», «το τραπεζικό σύστημα που έδιναν δάνεια χωρίς εγγυήσεις», «οι επιχειρηματικοί όμιλοι που δεχόντουσαν αυτές τις δανειοδοτήσεις, ως επί το πλείστον όμιλοι που έλεγχαν ή ελέγχουν Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης».
Με «όπλο» την πολιτική Ομπάμα
Αναδεικνύοντας χωρίς καμία περιστροφή ως καλύτερο μείγμα διαχείρισης την πολιτική Ομπάμα, σημείωσε: «Κατά τη διάρκεια της κρίσης και σε άλλες χώρες οι τράπεζες συμπαρέσυραν τα δημοσιονομικά, την οικονομία και υπήρξε ανάγκη άμεσης παρέμβασης του κράτους προκειμένου να σωθούν. Τα είδαμε και στις ΗΠΑ», ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι στις ΗΠΑ «η διάσωση των τραπεζών έγινε με όρους ευνοϊκούς, με όρους που διασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον»!
Αναμάσησε τα περί καλύτερης διαπραγμάτευσης της δανειακής σύμβασης και του χρέους, αναφέροντας δηλώσεις της Μέρκελ ότι «αν έφευγε η Ελλάδα θα διαλυόταν η Ευρωζώνη», για να προσθέσει: «Είναι το βασικό επιχείρημα που σας λέμε τόσο καιρό για να διαπραγματευτείτε, αλλά εσείς δεν κάνατε τίποτα», ενώ συνεχίζοντας το ρεσιτάλ αποπροσανατολισμού παραλίγο να παρουσιάσει ως σύμμαχο του ελληνικού λαού το ΔΝΤ, το οποίο, σύμφωνα με τον Αλ. Τσίπρα, μέσω της Κρ. Λαγκάρντ είχε προτείνει στον πρωθυπουργό να βάλει αυτό το θέμα του «κουρέματος» του χρέους στο Γιούρογκρουπ και ότι η κυβέρνηση αρνήθηκε!
Ενώ στο πλαίσιο της εκλογολογίας, στην οποία επιδόθηκε, ανέφερε σε ό,τι αφορά την εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας το 2015, αυτόν «θα εκλέξει η Βουλή στην οποία θα έχει πλειοψηφία ο ΣΥΡΙΖΑ και οι δυνάμεις που αντιμάχονται το μνημόνιο».
Ο υπουργός Οικονομικών, κοροϊδεύοντας ανοιχτά το λαό, ανέφερε σε ό,τι αφορά δικαστική έρευνα για τα σκάνδαλα ότι «έχει ξεκινήσει μια διαδικασία κάθαρσης άνευ προηγουμένου». Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση ξέρει πολύ καλά πώς να διαπραγματεύεται, ενώ, επιστρατεύοντας τη γνωστή μέθοδο της κυβέρνησης να καλλιεργεί φρούδες ελπίδες, ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ «βάζει πάνω από την οικονομική και χρηματοπιστωτική σταθερότητα το μικροκομματικό συμφέρον, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός θυσίασε πάρα πολλά για να έχουμε εκτέλεση προϋπολογισμού», πρωτογενές πλεόνασμα κλπ. Και πρόσθεσε, συνεχίζοντας την κούφια αντιπαράθεση: «Την ευθύνη για την έξοδο της χώρας από την κρίση και για ένα καλύτερο μέλλον για τους συμπολίτες μας την έχουν αναλάβει οι υπεύθυνες δυνάμεις», στις οποίες, κατά τον Γ. Στουρνάρα, ο ΣΥΡΙΖΑ «δεν συγκαταλέγεται σε αυτές».