Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Πέμπτη 20 Φεβρουαρίου 2014

Αλ. Τσίπρας: Ευρωπαϊκή συνεννόηση για χρέος και αλλαγή συνταγής

 

Κατεβάζει τον πήχη των προσδοκιών ενόψει και των ευρωεκλογών ο Αλέξης Τσίπρας, θέτοντας σαν στόχο τη συνεννόηση σε επίπεδο ΕΕ τόσο για την αλλαγή της οικονομικής συνταγής όσο και για τη διαχείριση του χρέους, το οποίο και αναγνωρίζει.

Μιλώντας σε εκδήλωση, που διοργάνωσε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Νίκος Χουντής και η GUE/NGL, σημείωσε ότι οι λαοί του Νότου πρέπει «να απαιτήσουν από τις κυβερνήσεις τους να συνεννοηθούμε όλοι μαζί για την αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Γιατί εμείς διεκδικούμε αλληλέγγυα και βιώσιμη διέξοδο για όλες τις υπερχρεωμένες χώρες του Νότου και της Ευρώπης. Με την Ευρωπαϊκή Διάσκεψη για το Χρέος».

Με σαφή τρόπο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ υποστηρίζει ότι για να αλλάξουν τα δεδομένα στην Ελλάδα πρέπει να αλλάξουν πρώτα σε όλη την ΕΕ και την Ευρωζώνη, διότι όπως υποστήριξε «καμιά αλλαγή δεν μπορεί να στεριώσει στην απομόνωση. Το γαλατικό χωριό του Αστερίξ αντέχει μόνο στις σελίδες του Γκοσινύ και του Υντερζό. Όχι σε μια νομισματική ένωση».

Επιπλέον επαναφέροντας τη λογική της ευρωπαϊκής διάσκεψης για το χρέος, αφενός μεν το αναγνωρίζει αφετέρου δε ζητά συνεννόηση για τη διαχείριση της αποπληρωμής του από τον λαό της Ελλάδας. Συνεπώς, ο Αλέξης Τσίπρας λέει ούτε λίγο ούτε πολύ ότι τίποτα δεν πρόκειται να πράξει μια κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, αν πρώτα δεν συνεννοηθεί εντός ΕΕ.

Γι' αυτό και προβάλλει το επιχείρημα πως «η αλλαγή στην Ελλάδα να εμπνεύσει αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη. Και αυτό είναι εφικτό» και υποστηρίζει ότι «δεν είμαστε εκτός τόπου και χρόνου όταν διεκδικούμε αλλαγή πολιτικής στην Ευρώπη».

Κατά την ομιλία του επανέλαβε επίσης ότι «η απερχόμενη κυβέρνηση Σαμαρά δεν διαθέτει την πολιτική νομιμοποίηση να δεσμεύσει το λαό και τον τόπο σ’ ένα νέο Μνημόνιο, ανεξάρτητα από την ονομασία του» λέγοντας ότι «οφείλει να θέσει στην κρίση του ελληνικού λαού τις επιλογές και τις δεσμεύσεις της».