Σε 13 περιφερειακές συνδιασκέψεις που οργανώνονται το αμέσως επόμενο διάστημα θα αναλυθεί και θα εξειδικευτεί το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, άξονες του οποίου παρουσίασε στη Θεσσαλονίκη ο Αλ. Τσίπρας. Σε αυτές θα συμμετάσχουν τοπικοί παράγοντες, εκπρόσωποι «παραγωγικών φορέων» κ.λπ., και φυσικά μέλη του κόμματος, στις τάξεις των οποίων η γκρίνια έκανε ήδη την εμφάνισή της για το γεγονός ότι καλούνται εκ των υστέρων να εκφράσουν γνώμη και βρίσκονται προ τετελεσμένων.
Δυσφορία επικράτησε και στην Κουμουνδούρου για την ...αδυναμία συντονισμού κορυφαίων στελεχών ως προς την κοστολόγηση του προγράμματος, με συνέπεια να διατυπώνονται δημοσίως διαφορετικές εκτιμήσεις, που «χαλάνε» τις εντυπώσεις.
Στην πραγματικότητα, βέβαια, όσο κι αν κοστίζουν, αναντίρρητο είναι το γεγονός ότι τα μέτρα που παρουσιάστηκαν είναι κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των αναγκών του κεφαλαίου. Χτες, ο Γ. Δραγασάκης μιλώντας στον ρ/σ «Βήμα FM» επανέλαβε ότι βασική έγνοια του ΣΥΡΙΖΑ και κατά την εκπόνηση του προγράμματος ήταν «το πώς θα ξεκολλήσουμε την οικονομία από το τέλμα, διότι θεωρούμε ότι είναι βαλτωμένη», κερδίζοντας την «εμπιστοσύνη στην κοινωνία», χειραγωγώντας δηλαδή το λαό σε στόχους εχθρικούς για τα συμφέροντά του.
Επιβεβαιώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ κινείται στο ίδιο αντιλαϊκό πλαίσιο με την κυβέρνηση, πρόσθεσε ότι έχουν βγάλει «μια "λευκή βίβλο" μεταρρυθμίσεων και μετασχεδιασμών» και ότι «όλες οι προτάσεις γίνονται υπό τις συνθήκες ισοσκελισμένου προϋπολογισμού. Δεν επιστρέφουμε στα ελλείμματα (...) Αλλο αν εμείς διεκδικούμε να εξαιρεθούν οι δημόσιες επενδύσεις, όπως και οι Ιταλοί το θέλουν και πολλοί άλλοι».
Ερωτηθείς για τις 300.000 θέσεις εργασίας που υποσχέθηκε ο Αλ. Τσίπρας, ο Γ. Δραγασάκης παραδέχτηκε ότι «δεν είναι όλες οι θέσεις πλήρους απασχόλησης» και ισχυρίστηκε πως «είναι προγράμματα - γέφυρες, ώστε να δημιουργήσουμε ανάκαμψη της οικονομίας, μέσω της οποίας θα αρχίσουν να δημιουργούνται οι θέσεις αυτές (...) Παίρνουμε διάφορα μέτρα ως λιανοντούφεκα, για να το πω στρατηγικά, τα ενώνουμε σε μία δέσμη και όλα αυτά παράγουν συνδυασμένα μια δύναμη πυρός που μπορεί να ξεκολλήσει την οικονομία από την κρίση»!
Με οδηγό τον «ευρωπαϊκό χώρο» των μνημονίων διαρκείας
Ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ, Π. Σκουρλέτης, εκτίμησε ότι η διαπραγμάτευση για αλλαγή μείγματος διαχείρισης ώστε να στηριχθεί η ανάκαμψη της καπιταλιστικής κερδοφορίας θα έχει αίσια έκβαση, με το σκεπτικό ότι «και στον ίδιο τον ευρωπαϊκό χώρο έχει αρχίσει και αμφισβητείται αυτή η δογματική ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική». Μάλιστα, επικαλέστηκε ως και τον Π. Μοσκοβισί, πρώην υπουργό Οικονομικών της Γαλλίας και νυν επίτροπο Οικονομικών της Κομισιόν, που «είπε ότι αν στα επόμενα πέντε χρόνια δεν αρχίσουμε να αλλάζουμε την πολιτική μας, την πολιτική της ακραίας δημοσιονομικής πολιτικής, η Ευρώπη δεν έχει μέλλον, θα διαλυθεί επί τόπου». Φυσικά και προσπέρασε ως ασήμαντη λεπτομέρεια το γεγονός ότι ο ίδιος «ευρωπαϊκός χώρος» που πιέζει για αλλαγή μείγματος, εφαρμόζει το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά μέτρα, κάτι που είναι εκ των ων ουκ άνευ για την ανάκαμψη της καπιταλιστικής οικονομίας.
Δείχνοντας την προσήλωση του ΣΥΡΙΖΑ στον ευρωμονόδρομο επέμεινε ότι «το μέλλον και της Ελλάδας και της ΕΕ είναι κοινό (...) Πρέπει να το καταλάβουμε αυτό», ενώ για το ενδεχόμενο να τεθεί σε δημοψήφισμα η στάση που πρέπει να κρατήσει η κυβέρνηση στην περίπτωση που συναντήσει «τοίχο», ο Π. Σκουρλέτης ανέφερε πως για το κόμμα του τα δημοψηφίσματα είναι «εργαλεία που μπορεί η κυβέρνηση κάθε φορά να χρησιμοποιεί για να ενισχύει τη διαπραγματευτική της θέση»...
Σε καμία περίπτωση, διευκρίνισε σε σχετική ερώτηση, δεν πρόκειται να τεθεί σε δημοψήφισμα η παραμονή της χώρας στην ΕΕ. Στην ερώτηση «δεν περνάει το σχέδιό σας, γυρίζετε πίσω και λέτε παιδιά πείτε μας εσείς τι να κάνουμε τώρα, να μείνουμε στην Ευρώπη ή όχι;», ο Π. Σκουρλέτης απάντησε: «Βλέπω αυτή τη στιγμή ότι, καλώς ή κακώς, κακώς θα έλεγα εγώ, θέτετε μια προσέγγιση η οποία είναι λίγο ανιστόρητη. Αυτά τα πράγματα επηρεάζονται από τους συσχετισμούς, δεν είναι παγιωμένα. Αλίμονο».