Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2014

ΣΕΝΑΡΙΑ ΑΛΛΑΓΗΣ ΤΟΥ ΕΚΛΟΓΙΚΟΥ ΝΟΜΟΥ Στο φόντο των διεργασιών αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού

 

Σενάρια αλλαγής του εκλογικού νόμου πέφτουν στο τραπέζι των παζαριών μεταξύ των αστικών κομμάτων, ενταγμένα στις συνολικότερες διεργασίες αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού σκηνικού, με στόχο πάντα την περιλάλητη «πολιτική» - κυβερνητική σταθερότητα, την παραπέρα θωράκιση της εξουσίας του κεφαλαίου.

Κατά πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης και πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Ευ. Βενιζέλος, φέρεται να πλασάρει πρόταση για μοίρασμα του μπόνους των 50 εδρών σε όλα τα κόμματα που θα συμμετέχουν σε μια κυβέρνηση συνεργασίας. Χαρακτηριστικά, ο στενός συνεργάτης του και μέλος του ΠΣ του κόμματος, Κ. Πιερρακάκης, δήλωσε ότι «η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών δεν σημαίνει και εξάλειψη του μπόνους».

Ηδη μια σειρά αστικά επιτελεία εκτιμούν ότι με την κατάργηση της ενισχυμένης αναλογικής θα έπαυε ο σχηματισμός κυβέρνησης να περιλαμβάνει υποχρεωτικά τη συμμετοχή του πρώτου κόμματος και ότι η κατάργηση του μπόνους θα έσπρωχνε προς κυβερνητικές συνεργασίες.

Παράλληλα, πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει και πρόταση για ενδεχόμενη κατάργηση του σημερινού ορίου εισόδου στη Βουλή, το γνωστό 3%, με τον (επανα)προσεταιρισμό της ΔΗΜΑΡ να βρίσκεται στο επίκεντρο ενός τέτοιου σχεδιασμού.

Το Μέγαρο Μαξίμου φέρεται να είναι επιφυλακτικό απέναντι σε αυτές τις προτάσεις, με συνεργάτες του πρωθυπουργού να επισημαίνουν ότι το μόνο που συζητά η ΝΔ σε αυτή τη φάση είναι το «σπάσιμο» των μεγάλων εκλογικών περιφερειών.

Σημειωτέον, με βάση το ισχύον Σύνταγμα, οποιαδήποτε αλλαγή εκλογικού νόμου προκύψει με απλή κοινοβουλευτική πλειοψηφία, τίθεται σε ισχύ στις μεθεπόμενες εκλογές. Μοναδική εξαίρεση είναι η περίπτωση που οι αλλαγές εγκριθούν από τα 2/3 του Σώματος, δηλαδή 200 βουλευτές, οπότε η εφαρμογή των όποιων τροποποιήσεων ισχύει από τις επόμενες εκλογές.

Λέγεται, πάντως, ότι για να προωθηθούν από πλευράς κυβέρνησης τέτοιες προτάσεις, θα επιδιωχθεί πρώτα συμφωνία με άλλα αστικά κόμματα για εκλογή Προέδρου της Δημοκρατίας από την παρούσα Βουλή την ερχόμενη άνοιξη, ώστε να αποφευχθούν οι πρόωρες κάλπες.

Χαρακτηριστική ως προς αυτό ήταν η δήλωση προχτές του Ευ. Βενιζέλου, μετά τη συνάντησή του στο Μέγαρο Μαξίμου με τον Αντ. Σαμαρά, οπότε και είπε ότι ναι μεν «η προγραμματική συμφωνία (σ.σ. μεταξύ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ) περιλαμβάνει και το ζήτημα του εκλογικού νόμου», ωστόσο πρόσθεσε: «Δεν θέλω να αντιμετωπίζουμε τα θέματα αυτά συγκυριακά ούτε να στέλνουμε λάθος μηνύματα. Χρειάζονται θεσμικές λύσεις. Οι θεσμικές λύσεις ξεκινούν από αυτό που προβλέπει το Σύνταγμα: Συναίνεση για την εκλογή του αρχηγού του κράτους, του Προέδρου της Δημοκρατίας»...

Ο ΣΥΡΙΖΑ

Σαν «ομολογία ήττας» της κυβέρνησης ερμηνεύει ο ΣΥΡΙΖΑ την ανακίνηση θέματος εκλογικού νόμου. Ο εκπρόσωπος Τύπου, Π. Σκουρλέτης, μιλώντας χτες στον ΣΚΑΪ άφησε να εννοηθεί ότι η μόνη περίπτωση να συμφωνήσει ο ΣΥΡΙΖΑ με την κατάργηση του μπόνους - το οποίο κατά τ' άλλα κατακεραυνώνει - είναι η καθιέρωση της απλής αναλογικής. Ερωτηθείς σχετικά απάντησε: «Προσωπική μου γνώμη είναι, αν είναι να συνδεθεί το θέμα των εκλογών με την αλλαγή του εκλογικού νόμου, να το επιχειρήσουν. Αλλά, προσέξτε, για απλή αναλογική μιλάμε».

Ο Π. Σκουρλέτης, σε ερώτηση για το αν θα υπάρχει θέση στα ψηφοδέλτια του ΣΥΡΙΖΑ για τις Θ. Τζάκρη και Χ. Γιαταγάνα, κήρυξε ...γενική επιστράτευση, λέγοντας: «Εμείς είμαστε ανοιχτοί σε όλα εκείνα τα πολιτικά πρόσωπα τα οποία έχουν συνειδητοποιήσει την ανάγκη να προχωρήσει το εναλλακτικό πρόγραμμα εξόδου από την κρίση του ΣΥΡΙΖΑ»...

Ανοιχτό άφησε το ενδεχόμενο συνεργασίας και με τους ΑΝΕΛ, αναφέροντας: «Είναι ένα κόμμα συγκεκριμένο, άρα μιλάμε για μια συλλογικότητα, πολιτική συλλογικότητα. Εγώ προσωπικά έχω πει πάρα πολλές φορές. Από κει και έπειτα μην προτρέχουμε. Ο λαός θα καθορίσει και τους συσχετισμούς και τη δύναμη των κομμάτων. Θα λειτουργήσει καταλυτικά το αποτέλεσμα».

Σύστημα γερμανικού τύπου υποστηρίζει το Ποτάμι

Υπέρ της αλλαγής του εκλογικού νόμου από αυτήν τη Βουλή για ένα «αναλογικότερο μεικτό εκλογικό σύστημα γερμανικής προσομοίωσης» τάσσεται το Ποτάμι. Ζητά μείωση των βουλευτών, πιθανόν σε 250, ανάλογα με τον τελικό αριθμό των μονοεδρικών περιφερειών, και κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών. Η κατανομή των εδρών, σημειώνεται σε σχετική ανακοίνωση, θα πρέπει να είναι το ελάχιστο 150 βουλευτές για τις μονοεδρικές περιφέρειες και 100 βουλευτές για όσους εκλέγονται στις μείζονες περιφέρειες, και πέντε έδρες να προβλέπονται για Ελληνες της διασποράς, με εκλογή σε ψηφοδέλτιο επικρατείας.

«Είμαστε υπέρ ενός συστήματος που θα προσομοιάζει με το γερμανικό εκλογικό σύστημα», σημειώνει το Ποτάμι, και αναφέρει ότι στο γερμανικό εκλογικό σύστημα ο πολίτης έχει τη δυνατότητα δυο ψήφων, ακόμη και επιλογής δυο κομμάτων. Στις μονοεδρικές ισχύει το πλειοψηφικό σύστημα και στις περιφέρειες η απλή αναλογική, ενώ ένα κόμμα για να εισέλθει στη γερμανική Βουλή πρέπει να περάσει το 5% ή να κερδίσει τρεις μονοεδρικές.