Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 24 Οκτωβρίου 2014

Βάζουμε ψηλότερα τον πήχη

 

Το Εργατικό Κέντρο Αγρινίου, υλοποιώντας τις κατευθύνσεις της Πανελλαδικής Συντονιστικής Επιτροπής του ΠΑΜΕ, οργάνωσε τη δουλειά σε επίπεδο Διοικητικών Συμβουλίων και σωματείων, προκειμένου σε αυτή τη δίμηνη καμπάνια να αναδειχθούν με πιο συγκεκριμένο και οργανωμένο τρόπο τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι της περιοχής, με αιχμή τα ζητήματα των ανέργων και τις επιπτώσεις της ανεργίας στη λαϊκή οικογένεια. Να αναδειχθεί το ζήτημα του Ασφαλιστικού, που δεν αφορά μόνο τους συνταξιούχους, αλλά συνολικά την εργατική τάξη. Τα ζητήματα που αφορούν το εισόδημα των εργαζομένων, τους μισθούς, τα μεροκάματα, την απλήρωτη εργασία, τη φοροληστεία και τη φοροεπιδρομή. Αλλά και τα ζητήματα της Υγείας, καθώς τα δυο νοσοκομεία που υπάρχουν στο νομό, σε Αγρίνιο και Μεσολόγγι, υπολειτουργούν.

Γι' αυτά και για άλλα θέματα, το ΔΣ του Εργατικού Κέντρου έδωσε κατεύθυνση στα σωματεία - μέλη του να αναπτύξουν δράση με συγκεκριμένο σχέδιο στους κλάδους και τους χώρους δουλειάς. Με Γενικές Συνελεύσεις, συσκέψεις, συγκεντρώσεις όλο αυτό το διάστημα, οι ταξικές δυνάμεις οργάνωσαν το άνοιγμα και τη δράση τους στους εργαζόμενους στις κατασκευές και τα εργοτάξια της Ιονίας Οδού, στις υπηρεσίες και τις πρώην ΔΕΚΟ, στους ιδιωτικούς υπαλλήλους και τους εμποροϋπαλλήλους. Ιδιαίτερη δουλειά έγινε στους συνταξιούχους, που διοργάνωσαν και συγκέντρωση στο νοσοκομείο του Αγρινίου, η οποία στηρίχθηκε από το Εργατικό Κέντρο και σωματεία της περιοχής. Το Εργατικό Κέντρο οργάνωσε τη δουλειά και στις συνοικίες της πόλης, με συγκεντρώσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Ολο αυτό το διάστημα, στα πλαίσια του δίμηνου δράσης και της προετοιμασίας του συλλαλητηρίου, έγιναν παραστάσεις διαμαρτυρίας στον ΟΑΕΔ, στην Περιφερειακή Ενότητα Αιτωλοακαρνανίας και το Δήμο Αγρινίου, με αιτήματα για την προστασία των ανέργων και των οικογενειών τους. Το Εργατικό Κέντρο, μαζί με το Σωματείο των Οικοδόμων, ανέδειξε το σοβαρό πρόβλημα των συνθηκών εργασίας και των συχνών εργατικών ατυχημάτων στα εργοτάξια. Μάλιστα, ζητήσαμε και πετύχαμε το θέμα να έρθει για συζήτηση στο περιφερειακό και το δημοτικό συμβούλιο. Με μια σειρά πρωτοβουλίες, επιδιώκουμε να αναδείξουμε ότι το πρόβλημα της ανεργίας δεν μπορεί να λυθεί με τη «φιλανθρωπία», αλλά πρέπει να αντιμετωπιστεί με τη διεκδίκηση, την οργάνωση, την ταξική αλληλεγγύη.

Η μέχρι τώρα εμπειρία από την επαφή με τους εργαζόμενους δείχνει ότι, παρά τις δυσκολίες που υπάρχουν, όταν οργανωμένα παλεύουμε να συσπειρώσουμε δυνάμεις, έχουμε αποτελέσματα. Οι δυσκολίες που υπάρχουν δεν αφορούν μόνο αδυναμίες στη δική μας δουλειά, ούτε περιορίζονται στην περιοχή της Αιτωλοακαρνανίας. Δυσκολίες που έχουν να κάνουν από τη μια με τις ψευδαισθήσεις που δημιουργεί σήμερα η αντιλαϊκή πολιτική, ότι τάχα «τα δύσκολα πέρασαν», «άντε λίγα ακόμα μέτρα να πάρουμε και θα βγούμε ολοκληρωτικά από την κρίση». Από την άλλη, με τις αυταπάτες που καλλιεργεί η αξιωματική αντιπολίτευση, ο ΣΥΡΙΖΑ, ότι μια κυβερνητική αλλαγή με επικεφαλής τον ίδιο μπορεί να λύσει τα προβλήματα.

Στη μοιρολατρία και στην ηττοπάθεια, στο «δε γίνεται τίποτα», στην αναμονή, οι ταξικές δυνάμεις έχουμε χρέος να αναδείξουμε στους εργαζόμενους ότι δεν πρέπει να πέσουν στην παγίδα των αυταπατών και των ψευδαισθήσεων, αλλά με οργανωμένο τρόπο να απαιτήσουν, να διεκδικήσουν το δικαίωμα να ζήσουν με αξιοπρέπεια οι ίδιοι και οι οικογένειές τους. Αυτό απαιτεί σκληρή αναμέτρηση, καθημερινό αγώνα, ανασύνταξη του κινήματος σε ταξική κατεύθυνση, σύγκρουση με το κεφάλαιο, την πολιτική και τα κόμματά του. Με το σύνθημα «ένας για όλους και όλοι για έναν», φιλοδοξούμε η εργατική τάξη της περιοχής να δώσει αγωνιστικό και μαχητικό «παρών» στο πανελλαδικό συλλαλητήριο. Σ' αυτή την κατεύθυνση εντείνουμε τις προσπάθειές μας τις μέρες που απομένουν μέχρι την 1η Νοέμβρη.

Μιχάλης ΚΑΤΣΙΓΙΑΝΝΗΣ
Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Αγρινίου

“Ριζοσπάστης”