Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Παρασκευή 7 Νοεμβρίου 2014

ΣΥΓΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΕ - ΔΝΤ Μνημόνια διαρκείας και με τη βούλα του Γιούρογκρουπ

 

Τα εναλλακτικά σενάρια του κεφαλαίου σχετικά με το στήσιμο της γραμμής «προληπτικής» χρηματοδότησης προς το ελληνικό κράτος, σε συνδυασμό με το μείγμα της αντιλαϊκής πολιτικής που θα εφαρμοστεί την «επόμενη μέρα», συζητήθηκαν στο πλαίσιο της χτεσινής συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης (συμβούλιο Γιούρογκρουπ) στις Βρυξέλλες. Το βράδυ χτες, μετά τη ολοκλήρωση της συνεδρίασης, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ, Γ. Ντάισελμπλουμ, εστίασε στην ανάγκη παραπέρα κλιμάκωσης των «διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων», λέγοντας ότι ενώ οι προτεινόμενες μεταρρυθμίσεις συνιστούν σημαντική πρόοδο, «θα πρέπει να γίνουν περισσότερα» και να συνεργαστούν στενά η ελληνική κυβέρνηση με την τρόικα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης, «το συντομότερο δυνατόν».

Σύμφωνα με τις δηλώσεις από τον επικεφαλής του Γιούρογκρουπ:

Απαραίτητη και επιθυμητή από την ΕΕ είναι η «συνέχιση της εμπλοκής του ΔΝΤ στην Ελλάδα» και αυτό γιατί έτσι «ενισχύεται η αξιοπιστία του προγράμματος». Πρόκειται δηλαδή για μια πρόσθετη δικλίδα σε ό,τι αφορά την κλιμάκωση της αντιλαϊκής πολιτικής και προκειμένου να καλλιεργηθεί κλίμα εμπιστοσύνης στους επενδυτές ενόψει της αναζήτησης διεξόδου στις χρηματαγορές για τη σύναψη νέων κρατικών δανείων. Ο Γ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι «θα πρέπει να μιλήσουμε με το ΔΝΤ, την ελληνική κυβέρνηση και τους άλλους θεσμούς για να δούμε ποιος ακριβώς θα είναι ο ρόλος του».

Μόνιμη εποπτεία: Σε σχέση με τους όρους που συνοδεύουν την πιστωτική γραμμή χρηματοδότησης από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας, σημείωσε ότι προϋποθέτουν «εποπτεία», αλλά οι λεπτομέρειες μένει να ξεκαθαριστούν στη συνέχεια.

Μνημόνια διαρκείας: Διευκρίνισε ότι το μοντέλο χρηματοδότησης θα είναι της «ενισχυμένης προληπτικής στήριξης» (ΕCCL), το οποίο αποτελεί ένα διαθέσιμο εργαλείο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM). Και για το συγκεκριμένο μηχανισμό, προβλέπονται τακτικοί έλεγχοι, προαπαιτούμενα και άλλα διαρθρωτικά ορόσημα. Παράλληλα, θα υπογραφεί και νέα συμφωνία με την ελληνική πλευρά, δηλαδή μνημόνιο νέου τύπου. Ακόμη προβλέπεται ακύρωση του προγράμματος σε περίπτωση μη εφαρμογής των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που πρόκειται να συμφωνηθούν.

Σε κάθε περίπτωση, όρος και προϋπόθεση για το επόμενο βήμα είναι η επιτυχής έκβαση της τρέχουσας αξιολόγησης και των διαβουλεύσεων της συγκυβέρνησης με τα κλιμάκια της τρόικας, που αναμένονται στην Αθήνα την ερχόμενη βδομάδα. Απαντώντας σε ερώτηση για το τι θα συμβεί σε περίπτωση που δεν ολοκληρωθεί έγκαιρα η διαπραγμάτευση με την τρόικα, ο επικεφαλής του Γιούρογκρουπ είπε χαρακτηριστικά ότι «δεδομένου ότι το πρόγραμμα τελειώνει, δεν υπάρχει τίποτα. Γι' αυτό λέω ότι είναι κρίσιμο να τελειώσει η αξιολόγηση. Ετσι θα γνωρίζουμε τι θα ακολουθήσει από την 1η Ιανουαρίου για να μην υπάρξει κενό».

Σύμφωνα με τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), Κ. Ρέγκλινγκ, η Ελλάδα έχει να περιμένει (από το τρέχον πρόγραμμα χρηματοδότησης) 3,6 δισ. ευρώ με την προϋπόθεση ότι θα ολοκληρωθεί η αξιολόγηση. Προσέθεσε ότι η νέα πιστωτική γραμμή (ECCL) «είναι ένα από τα εργαλεία που είναι διαθέσιμα αλλά θα δούμε τις επόμενες εβδομάδες τι θα γίνει».

Από την πλευρά του ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων, Π. Μοσκοβισί, σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα χρειαστεί τη στήριξη της ΕΕ, η οποία και θα την παράσχει», προσθέτοντας ότι για το επόμενο διάστημα προγραμματίζονται οι επισκέψεις του στην Ελλάδα και την Κύπρο.

“Ριζοσπάστης”