Οι εσωκομματικές βολές κατά του Αντ. Σαμαρά στη ΝΔ αποτελούν μια πλευρά της προσπάθειας αναμόρφωσης του αστικού πολιτικού συστήματος
«Η ΝΔ δεν πάει καλά, χρειάζεται αλλαγή πορείας». «Πώς οδηγείται σε διάσπαση η αξιωματική αντιπολίτευση και βυθίζεται σε εσωστρέφεια η Κεντροδεξιά εξαιτίας της εμμονής της ηγεσίας της στην αδιέξοδη πολιτική της "δικαίωσης"». «Πληθαίνουν οι πιέσεις στον Κώστα Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλίες προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη».
Οπως αποτυπώνεται ανάγλυφα και στα δημοσιεύματα των αστικών ΜΜΕ, με ιδιαίτερη ένταση τις τελευταίες μέρες, είναι φανερό ότι τα επιτελεία του συστήματος, αφιερώνουν μεγάλο μέρος της προσοχής τους στη Νέα Δημοκρατία, η οποία παραμένει ο δεύτερος βασικός πυλώνας του αστικού πολιτικού σκηνικού, την ίδια ώρα που στον άλλο πυλώνα του έχει ολοκληρωθεί στα βασικά της χαρακτηριστικά η σοσιαλδημοκρατικοποίηση του ΣΥΡΙΖΑ και η αποψίλωση του ΠΑΣΟΚ. Οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ και η «αγωνία» των επιτελείων του συστήματος για την ικανότητά της να διασφαλίζει «εναλλακτικές» λύσεις κυβερνητικής εναλλαγής, πυροδοτούνται στο φόντο των εξελίξεων των αντιλαϊκών παζαριών της συγκυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τους δανειστές, καθώς και των αντίστοιχων διεργασιών που πιθανότατα αυτές θα σηματοδοτήσουν και στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ.
Ζητούμενο είναι η ΝΔ ως βασικός «παραδοσιακός» αστικός πυλώνας να ανανεώσει τη δυνατότητά του να ανταποκρίνεται στα προτάγματα του κεφαλαίου και να μπορεί να συμβάλλει στην κυβερνητική εναλλαγή.
Στη βάση αυτή, βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη η σκληρή κόντρα στο εσωτερικό της ΝΔ, μέσα από την οποία εκφράζονται τμήματα του κεφαλαίου, η οποία μάλιστα πιθανότατα θα ενταθεί στο βαθμό που προχωρήσει η διαφαινόμενη νέα αντιλαϊκή συμφωνία ανάμεσα στην κυβέρνηση και τους δανειστές.
Η αμφισβήτηση προς τον ίδιο τον Αντ. Σαμαρά, ότι είναι ανίκανος να αντεπεξέλθει στις νέες συνθήκες και απαιτήσεις που διαμορφώνονται και να συμβάλει στην ενίσχυση του «δεξιού» πυλώνα του αστικού πολιτικού σκηνικού, έχει ήδη τεθεί από κορυφαία στελέχη της ΝΔ αμέσως μετά τις εκλογές και είναι σε πλήρη εξέλιξη...
Ψάχνουν την «ισχυρή ευρωπαϊκή κεντροδεξιά»
Ενδεικτικά, ο (μέχρι πρότινος αντιπρόεδρος της ΝΔ) Δ. Αβραμόπουλος, ο οποίος μίλησε την Πέμπτη στο συνέδριο της ΚΕΔΕ με την ιδιότητα του Επιτρόπου της ΕΕ, εμφανίστηκε αρκετά «μετριοπαθής», χωρίς επιθέσεις στην κυβέρνηση, αλλά με σαφές μήνυμα να στηριχθεί η επικείμενη συμφωνία: «Αυτήν την κρίσιμη στιγμή, δυστυχώς το διακύβευμα δεν είναι μόνο το ύψος των επικουρικών συντάξεων ή οι συλλογικές συμβάσεις εργασίας» είπε, «πάνω απ' όλα όμως, το διακύβευμα είναι η ίδια η επιβίωση της Ελλάδας, μέσα σε ένα περιβάλλον ασφάλειας, σταθερότητας, κοινωνικής γαλήνης».
Η δε Ντόρα Μπακογιάννη, υπέρμαχος της «μεγάλης κεντροδεξιάς παράταξης» σε πρόσφατη συνέντευξή της είχε δηλώσει ότι «η χώρα χρειάζεται μια ευρωπαϊκή κεντροδεξιά, ισχυρή, συλλογική και δημοκρατική. Σήμερα την έχει; Η απάντηση είναι όχι, δεν την έχει. Πρέπει να την αποκτήσει; Ναι, πρέπει να την αποκτήσει και πάντως κάποιοι από εμάς θα κάνουμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να την αποκτήσει».
Εκτός από την Ντ. Μπακογιάννη, ως στελέχη που προκρίνουν μια πιο «κεντρώα» στροφή της ΝΔ, που σύμφωνα με αυτούς αυτό προϋποθέτει την αποχώρηση του Αντ. Σαμαρά από την ηγεσία της, εμφανίζονται ακόμα ο Ν. Δένδιας, ο Ευρ. Στυλιανίδης και άλλοι, όπως οι βουλευτές Κ. Χατζηδάκης, Κ. Τζαβάρας, Μ. Σαλμάς, Γ. Βλάχος, Μ. Χαρακόπουλος. Πρόκειται για την ομάδα που στηρίζει την επιχείρηση συλλογής υπογραφών, με κεντρικό αίτημα τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου, με στόχο την «αναγέννηση» και την «παρουσία μιας ισχυρής κεντροδεξιάς».
Στο χορό μπήκε και ο συντονιστής Οικονομικών Υποθέσεων της ΝΔ, Χρ. Σταϊκούρας, ο οποίος στην αρχή της βδομάδας με αφορμή τις 100 μέρες διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ εξέδωσε ανακοίνωση, στην οποία, αφού εξέφρασε τις αγωνίες του ντόπιου κεφαλαίου για την πορεία της οικονομίας (για τα σημάδια επιβράδυνσης και την προς τα κάτω αναθεώρηση των εκτιμήσεων), στη συνέχεια προσθέτει: «Σε κάθε περίπτωση, μετά τη δοκιμή και της ριζοσπαστικής αριστεράς στη διακυβέρνηση της χώρας μας, πιστεύω ότι είναι καιρός να σταματήσουμε τις ιδεοληπτικές σκιαμαχίες, τους υψηλούς τόνους και όλες οι κοινωνικοπολιτικές δυνάμεις, ανεξάρτητα από τις όποιες διαφορές και τον ρόλο μας, σε κάθε περίοδο, στο πολιτικό σκηνικό, να "βάζουμε πλάτη" ώστε η χώρα να βγει γρήγορα και οριστικά από το τέλμα, να αναπτυχθεί και να πορευθεί με αξιοπρέπεια και δυναμισμό στο διεθνές σκηνικό».
Πυκνώνουν οι παρεμβάσεις των αστικών επιτελείων
Αντίστοιχες «αγωνίες» για το μέλλον της ΝΔ βγάζουν με παρεμβάσεις τους και μια σειρά αστικά ΜΜΕ.
Καθαρά θέμα ηγεσίας έθεσε την περασμένη Τετάρτη και η «Καθημερινή», η οποία, σε σχετικό άρθρο, σχολίασε τα αρνητικά αποτελέσματα δημοσκόπησης για τη ΝΔ: «Καταγράφουν το μέγεθος του κακού που έχει προξενήσει ο Αντ. Σαμαράς στον εαυτό του και στην υστεροφημία του. Τι περισσότερο χρειάζεται κάποιος για να αντιληφθεί ότι ο Αντ. Σαμαράς είναι το σοβαρότερο εμπόδιο για την ανάκαμψη της ΝΔ;».
Αντίστοιχα, την περασμένη Κυριακή η «Δημοκρατία» είχε άρθρο με τίτλο: «Πώς οδηγείται σε διάσπαση η αξιωματική αντιπολίτευση και βυθίζεται σε εσωστρέφεια η Κεντροδεξιά εξαιτίας της εμμονής της ηγεσίας της στην αδιέξοδη πολιτική της "δικαίωσης"» και επεσήμανε: «Σε μία από τις κρισιμότερες - ίσως - στιγμές της ιστορίας της η ΝΔ μοιάζει να βαδίζει με το... μετέωρο βήμα του πελαργού. Η εμμονή της ηγεσίας της στην αδιέξοδη πολιτική της "δικαίωσης" και το χάσμα (ιδεολογικό και προσωπικό) των στελεχών της, την οδηγούν με μαθηματική ακρίβεια σε διάσπαση και τον χώρο της Κεντροδεξιάς στην εσωστρέφεια. Αυτός είναι και ο λόγος που πληθαίνουν οι πιέσεις στον Κώστα Καραμανλή να αναλάβει πρωτοβουλίες προτού η κατάσταση γίνει μη αναστρέψιμη».
«Τρέχουν» οι διεργασίες
Χαρακτηριστικά των διεργασιών στη ΝΔ ήταν, για την βδομάδα που πέρασε, και τα όσα συνέβησαν στην «επίσημη» παράταξή της στο δήμο Αθηναίων με επικεφαλής τον Αρη Σπηλιωτόπουλο.
Οι τρεις δημοτικοί του σύμβουλοι (Χρ. Τεντόμας, Θ. Πλεύρης, Δ. Κωνσταντάρας) και τέσσερις από τους 7 διαμερισματικούς συμβούλους, έκαναν δήλωση ανεξαρτητοποίησης.
Στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο Αρης Σπηλιωτόπουλος άφησε αιχμές ότι μπορεί να λειτουργούν και «ως εντολοδόχοι ξεκαθαρίσματος εκκρεμοτήτων από συγκεκριμένες κομματικές ομάδες». Εκανε λόγο και για«μικροπολιτικές σκοπιμότητες», όπως και για αχθοφόρους «παλαιοπολιτικών συμπεριφορών και ακραίων απόψεων που άλλωστε καταδικάστηκαν στις πρόσφατες εθνικές εκλογές», δείχνοντας να συμπλέει με την εσωκομματική αντιπολίτευση που ασκεί κριτική στον Αντ. Σαμαρά ότι επί ημερών του, το κόμμα «μπάταρε» πολύ στα «δεξιά», χάνοντας επαφή με το λεγόμενο «μεσαίο χώρο». Ακόμα η πλευρά Σπηλιωτόπουλου φέρεται να απέδωσε τις αποχωρήσεις σε δάκτυλο της ηγεσίας, επειδή ο ίδιος είχε πάρει μέρος σε συναντήσεις στελεχών που είχαν ως θέμα την αλλαγή ηγεσίας και τακτικής στη ΝΔ.
Η πλευρά Σαμαρά
Από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς και η ομάδα του έχουν επιδοθεί σε αγώνα δρόμου, προκειμένου να δείξουν ότι μπορούν να αντεπεξέλθουν στα ζητούμενα του κεφαλαίου. Χαρακτηριστικά, τις προηγούμενες μέρες ο Αντ. Σαμαράς είχε σειρά επαφών στο εξωτερικό, προκειμένου να εμφανιστεί ως ο πλέον αξιόπιστος Ελληνας αστός πολιτικός, για να συνομιλεί με τους εταίρους και τους πιστωτές. Βρέθηκε στις Βρυξέλλες προσκεκλημένος σε εκδήλωση του ιδρύματος «Βιλ. Μάρτενς», όπου κεντρικός ομιλητής ήταν ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ, με τον οποίο είχε κατ' ιδίαν συνάντηση. Την προηγούμενη βδομάδα, είχε βρεθεί στο Στρασβούργο όπου συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, των Σοσιαλιστών και των Φιλελευθέρων, ζητώντας τους να στηρίξουν την ελληνική αστική τάξη στη στρατηγική της επιλογή να παραμείνει εντός ΕΕ και ευρώ.
Παράλληλα, την περασμένη βδομάδα έκανε τριήμερη περιοδεία στη Βόρεια Ελλάδα, με σταθμούς σε Χαλκιδική όπου μίλησε στο συνέδριο της ΚΕΔΕ, Σέρρες, Θεσσαλονίκη και Ξάνθη.
Την ίδια ώρα, σύμφωνα με δημοσίευμα της ιστοσελίδας «Newpost», οι «προεδρικοί» της ΝΔ, απαντώντας στη σεναριολογία που θέλει να έχουν ήδη συγκεντρωθεί οι υπογραφές για την εκκίνηση των διαδικασιών για αλλαγή ηγεσίας στο κόμμα, απαντούσαν λέγοντας: «Ας φέρουν τις υπογραφές που έχουν μαζέψει για την αμφισβήτηση του Αντώνη Σαμαρά και θα φέρουμε και εμείς τις διπλάσιες και τις τριπλάσιες».
Τα ίδια σενάρια θέλουν αυτές οι κινήσεις να εκφραστούν επίσημα αμέσως μετά την ολοκλήρωση της συμφωνίας της κυβέρνησης με τους εταίρους. Ωστόσο, δεν είναι λίγοι αυτοί που επιμένουν ότι αν οι λεγόμενοι «αμφισβητίες» αισθανθούν ισχυροί, ενδεχομένως να εκφράσουν επίσημα την επιθυμία τους για αλλαγή ηγεσίας πολύ νωρίτερα. Και αυτό γιατί, όπως εκτιμούν, τα στελέχη που ανήκουν σε αυτήν την ομάδα, η ΝΔ δημοσκοπικά δεν «περπατάει» και δεν την ακούει η βάση. Από την άλλη, οι υποστηρικτές του Αντ. Σαμαρά κάνουν λόγο για καθαρή υπονόμευση του κόμματος και για δημιουργία εμποδίων στην αντιπολιτευτική τακτική που «δείχνει στους πολίτες μια αξιωματική αντιπολίτευση χωρίς συνέχεια».
***
Σε κάθε περίπτωση, όποιο αποτέλεσμα και να έχει η εσωτερική διαμάχη στη ΝΔ, προφανώς και δεν πρόκειται να αλλάξει στο ελάχιστο το χαρακτήρα της ως κόμματος του κεφαλαίου και άρα ταξικού αντιπάλου του λαού. Ισα - ίσα, πέρα και πάνω από προσωπικές φιλοδοξίες στελεχών της, όλες οι διεργασίες στο εσωτερικό της ΝΔ έχουν να κάνουν ακριβώς με την καλύτερη αντιστοίχιση με τις προτεραιότητες του κεφαλαίου στην τρέχουσα φάση και με την ικανότητά της να εξασφαλίζει τη λαϊκή συναίνεση σε αυτές.
Συνολικά, η εξελισσόμενη αναμόρφωση του πολιτικού σκηνικού, οι διεργασίες τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ όσο και σε αυτό του ΣΥΡΙΖΑ, αφορούν τις προσπάθειες της εγχώριας αστικής τάξης να ενισχύσει την εξουσία της, να διασφαλίσει τη δυνατότητα απρόσκοπτων εναλλαγών στην αστική διακυβέρνηση με παράλληλη ένταση της άγριας εκμετάλλευσης των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων.