Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΣΥΝΑΝΤΗΣΕΙΣ ΤΣΙΠΡΑ ΜΕ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ - ΓΕΝΝΗΜΑΤΑ - ΜΠΑΚΟΓΙΑΝΝΗ



Συζητήσεις για οικοδόμηση συναινέσεων στο φόντο των διαφορών κυβέρνησης - δανειστών

Από τη χτεσινή συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη
Από τη χτεσινή συνάντηση με την Ντ. Μπακογιάννη
Συναντήσεις με τους Σταύρο ΘεοδωράκηΦώφη Γεννηματά και Ντόρα Μπακογιάννη είχε διαδοχικά χτες, στο Μέγαρο Μαξίμου, ο πρωθυπουργός Αλ. Τσίπρας, σε μια προσπάθεια οικοδόμησης ευρύτερων συναινέσεων μεταξύ των αστικών πολιτικών δυνάμεων, ώστε να διασφαλιστεί η στρατηγική επιλογή του ντόπιου κεφαλαίου για παραμονή της χώρας στην ΕΕ και στο ευρώ, να περάσουν και τα επόμενα αντιλαϊκά μέτρα, να επιταχυνθούν οι καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.


Στ. Θεοδωράκης: «Θα υπερψηφίσουμε τη συμφωνία»

Οπως δήλωσε ο επικεφαλής του Ποταμιού, μετά την έξοδό του από το Μέγαρο Μαξίμου: «Η χώρα βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι. Θα πρέπει ν' αποφασίσει αν θα επιλέξει να πάει δεξιά που οδηγεί στο Κούγκι ή θα πάει αριστερά που οδηγεί στην ευρωπαϊκή πορεία. Και οι δύο δρόμοι είναι αρκετά δύσκολοι. Αυτό συζητήσαμε με τον πρωθυπουργό (...) κάλεσα τον πρωθυπουργό να σκεφτεί ότι τα περιθώρια της ελληνικής οικονομίας στενεύουν απελπιστικά».
Κοντά στην πρεμούρα του για την κατάσταση της εγχώριας καπιταλιστικής οικονομίας, δηλαδή των επιχειρηματικών ομίλων και των κερδών τους, ο Στ. Θεοδωράκης αναφέρθηκε στα κονδύλια που αναμένουν να αντλήσουν τα ντόπια μονοπώλια από τις ευρωενωσιακές γραμμές χρηματοδότησης, άμα τη υπογραφή της νέας συμφωνίας με τους δανειστές: «Η Ευρώπη μπορεί να ενισχύσει με 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020 την Ελλάδα, πέρα από τα χρήματα που ήδη πρέπει να λάβουμε. Δηλαδή, από τα ευρωπαϊκά ταμεία μπορούν να έρθουν στην ελληνική οικονομία 35 δισ. ευρώ μέχρι το 2020. Θεωρεί (σ.σ. ο πρόεδρος της Κομισιόν, Ζ. Κ. Γιούνκερ) ότι είναι ένα πολύ σημαντικό ποσό, το οποίο θα βοηθήσει να ανασάνει η ελληνική οικονομία».
Αναφορικά με την όποια συμφωνία φέρει ο Τσίπρας στη Βουλή, ο Στ. Θεοδωράκης είπε: «Εξήγησα στον πρωθυπουργό ξεκάθαρα ότι εμείς, από την πρώτη στιγμή, θα ακολουθήσουμε την επιλογή που θα κάνει(...) Αρα, αν φέρει ο Αλέξης Τσίπρας μία συμφωνία στη Βουλή, την οποία έχει συμφωνήσει με τους εταίρους και η οποία μας κρατάει στην Ευρώπη, ενώ παράλληλα ενισχύει την ελληνική οικονομία, εμείς αυτήν τη συμφωνία θα την υπερψηφίσουμε. Οι 17 βουλευτές του Ποταμιού το έχουμε αποφασίσει».
Πρόσθεσε, δε, ότι «στο Κοινοβούλιο υπάρχουν οι δυνάμεις που θα στηρίξουν μία συμφωνία με τους Ευρωπαίους και δεν εννοώ μόνο το Ποτάμι. Υπάρχει αυτή τη στιγμή ένας μεγάλος αριθμός βουλευτών, που πιστεύω ότι πάνω απ' όλα θα βάλει την ευρωπαϊκή πορεία. Θα παραμερίσει τη στεναχώρια που έχει νιώσει στο παρελθόν, τις κομματικές ταυτότητες και θα υποστηρίξει μία ευρωπαϊκή συμφωνία». Και κατέληξε, λέγοντας ότι «δεν μπορεί να φύγει ο Ιούνης χωρίς συμφωνία. Δεν αντέχει η χώρα, δεν αντέχουν τα ταμεία και νομίζω ότι είναι κάτι που δέχεται και ο πρωθυπουργός. Πρέπει μέχρι τέλους του μήνα όλα να έχουν τελειώσει».

Φ. Γεννηματά: «Συναίνεση για μεταρρυθμίσεις»

Λίγο αργότερα, στη συνάντησή του με την Φ. Γεννηματά, ο Αλ. Τσίπρας της είπε: «Αναλαμβάνεις σε μια κρίσιμη στιγμή, όπου η ευθύνη βαραίνει όλες τις πολιτικές δυνάμεις, όχι μόνο την κυβέρνηση, αφορά την πορεία της χώρας». Μίλησε, εξάλλου, γενικώς για «προοδευτικές δυνάμεις», συμπεριλαμβάνοντας προφανώς σε αυτές και το ΠΑΣΟΚ, σηματοδοτώντας ίσως μια προσπάθεια προσέγγισης, σε αντίθεση με τους υψηλούς τόνους που διατηρούσε το προηγούμενο διάστημα, επί ηγεσίας Ευ. Βενιζέλου.
Εξερχόμενη η Γεννηματά της συνάντησης, δήλωσε: «Είναι μια κρίσιμη ώρα, που απαιτεί ουσιαστικό διάλογο,συνεννόηση, ένα νέο πατριωτισμό και το ΠΑΣΟΚ ως δύναμη ευθύνης συμβάλλει σ' αυτό. Τόνισα στον πρωθυπουργό ότι οφείλει επιτέλους να τολμήσειΝα πάρει αποφάσεις με γνώμονα το εθνικό συμφέρον και τη θέληση του ελληνικού λαού για παραμονή στην Ευρωζώνη (...) Η ρήξη δεν είναι λύση (...) Η χώρα χρειάζεται μια συμφωνία, που θα στηρίζεται σε μεταρρυθμίσεις και όχι σε νέα εισπρακτικά μέτρα σε βάρος των μεσαίων και λαϊκών στρωμάτων. Η συγκρότηση της εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης που έχουμε προτείνει από το 2012, μπορεί να συμβάλει σ' αυτό. Εστω και τώρα, να διαμορφωθεί ένα εθνικό πλαίσιο για την τελική συμφωνία».

Γ. Παπανδρέου: «Είμαι κι εγώ εδώ!»

Αργότερα, η Φ. Γεννηματά συναντήθηκε και με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο, στον οποίο χαρακτήρισε «εθνική και κοινωνική ανάγκη να ανασυγκροτηθεί ο χώρος της σοσιαλδημοκρατίας, να δημιουργηθεί ένας τρίτος ισχυρός πόλος».
Σημειωτέον, τα λεγόμενά της ήρθαν στον απόηχο προηγούμενης δήλωσης του Γ. Παπανδρέου, που ως πρόεδρος του ΚΙΔΗΣΟ έσπευσε να συγχαρεί την ίδια για την εκλογή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, όσο και τον Θ. Θεοχαρόπουλο στην ηγεσία της ΔΗΜΑΡ, λέγοντας πως «ο χώρος μας, κατακερματισμένος και χωρίς τη δυνατότητα μιας δυναμικής παρέμβασης, όπως συνέβαινε στο παρελθόν, εμφανίζεται ως μεγάλος απών των εξελίξεων και δεν μπορεί να συνδιαμορφώσει τις προοπτικές της επόμενης ημέρας για τη χώρα (...) Το ΚΙΔΗΣΟ, αλλά και προσωπικά, με τη διακριτή ιδεολογική και πολιτική ταυτότητα που καταθέσαμε με την ίδρυση του Κινήματος, εκφράσαμε την αποφασιστικότητά μας να συμβάλουμε στην ενότητα των προοδευτικών δυνάμεων (...) το ΚΙΔΗΣΟ επιδιώκει να αποτελέσει τον καταλύτη της ενότητας του προοδευτικού χώρου».
Παραπέρα, η Φ. Γεννηματά ζήτησε στη συνάντηση με τον Πρ. Παυλόπουλο να υπάρχει «εθνική συνεννόηση» (κάτι που λέει συνεχώς το τελευταίο διάστημα ο πρόεδρος της ΝΔ, Αντ. Σαμαράς, σηματοδοτώντας την κοινή βάση, όπου λίγο - πολύ κινούνται όλες οι αστικές πολιτικές δυνάμεις), «συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων που πιστεύουν στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας». Παρουσίασε, μάλιστα, ως «προτεραιότητά» της, «πέρα από την ανασυγκρότηση του χώρου, (...) να επιδιώξουμε την εθνική συνεννόηση, για να μπορέσουμε να δώσουμε λύσεις που δε θα είναι υφεσιακές».

Ντ. Μπακογιάννη: «Υποχρέωσή μας η παραμονή στο ευρώ»

Στη συνέχεια, ο Τσίπρας συναντήθηκε και με το μεγαλοστέλεχος της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, η οποία επεδίωξε τη συνάντηση με δική της πρωτοβουλία, προκειμένου να ενημερωθεί για την πορεία των διαπραγματεύσεων, επιβεβαιώνοντας τις αντιθέσεις της με την ηγεσία της ΝΔ και τον τρόπο που πολιτεύεται ο Σαμαράς.
Εξερχόμενη του Μαξίμου, τόνισε και αυτή με τη σειρά της ότι η διαπραγμάτευση πρέπει να καταλήξει, ότι «είναι μια εξαιρετικά κρίσιμη ώρα, η μάχη πρέπει να δοθεί με εθνική συνεννόηση και εθνική συσπείρωση». Χαρακτήρισε, εξάλλου, ως «υποχρέωση» να κρατήσουν την Ελλάδα στην Ευρωζώνη.
Κατά πληροφορίες, στη συνάντησή τους, η Μπακογιάννη απεκόμισε την εντύπωση, όταν του έθεσε το ζήτημα της «εθνικής συνεννόησης», ότι ο Τσίπρας είναι δεκτικός και δεν αποκλείεται να αναλάβει σχετικές «πρωτοβουλίες».

Αντ. Σαμαράς: «Επρεπε να με ειδοποιήσεις»

Αργότερα, η Μπακογιάννη προσπάθησε να ενημερώσει τηλεφωνικά τον πρόεδρο της ΝΔ Αντ. Σαμαρά, για τα τεκταινόμενα στη συνάντηση με τον Τσίπρα.
Λέγεται πως ο Σαμαράς την έψεξε για την πρωτοβουλία της να συναντήσει τον Τσίπρα, λέγοντάς της ότι «έπρεπε να με ενημερώσετε πριν πάτε στον πρωθυπουργό και όχι μετά».
Η δε Μπακογιάννη αντέτεινε: «Αυτή τη στιγμή, δεν είναι για να συζητάμε τα προσωπικά μας, θεώρησα ότι είναι υποχρέωσή μου να σε ενημερώσω για την κατάσταση που βρίσκεται η χώρα μετά τη συνομιλία μου με τον πρωθυπουργό»...