Μην παραδοθείς...

Μην παραδοθείς...

Τετάρτη 17 Ιουνίου 2015

ΑΛ. ΤΣΙΠΡΑΣ Εξωραΐζει το αντιλαϊκό περιεχόμενο των δεσμεύσεών του στο κεφάλαιο


Να «ντύσει» με μανδύα «κοινωνικής δικαιοσύνης» τις διαδοχικές αντιλαϊκές λίστες μέτρων που καταθέτει η συγκυβέρνηση, επιχείρησε χτες ο πρωθυπουργός, μιλώντας στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ

«Σήμα» ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προσθέσει κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα στις λίστες της, αν συνοδευτούν από κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους, έστειλε ο Αλ. Τσίπρας
«Σήμα» ότι η κυβέρνηση είναι πρόθυμη να προσθέσει κι άλλα αντιλαϊκά μέτρα στις λίστες της, αν συνοδευτούν από κινήσεις αναδιάρθρωσης του χρέους, έστειλε ο Αλ. Τσίπρας
Τον ξετσίπωτο ισχυρισμό ότι στόχος της κυβέρνησης είναι να πληρώσει για την κρίση η ολιγαρχία εκστόμισε, χτες, ο πρωθυπουργός μιλώντας στη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κόμματός του, σε μια «άγαρμπη» προσπάθεια να διασκεδάσει τις εντυπώσεις των διαρκώς αυξανόμενων αντιλαϊκών μέτρων που εισηγείται στους δανειστές για να κλείσει συμφωνία επωφελή για το ντόπιο κεφάλαιο.
Ο Αλ. Τσίπρας, ενώπιον μιας «ανήσυχης» Κοινοβουλευτικής Ομάδας, όπου «τρέχουν» διάφοροι σχεδιασμοί για την επόμενη μέρα της όποιας έκβασης θα έχει η διαπραγμάτευση, με στόχο τη λαϊκή χειραγώγηση, σε δραματικούς τόνους αναφέρθηκε στην «ασφυκτική κατάσταση» που η κυβέρνηση αντιμετωπίζει κι επιχείρησε να την ηρωοποιήσει, υποστηρίζοντας ότι έκανε τη «γενναία επιλογή» να αναλάβει την ευθύνη της σωτηρίας της χώρας που «βυθιζόταν στο μνημονιακό καθεστώς», το οποίο βεβαίως διατηρούν στο ακέραιο.
Δεν παρέλειψε να περιγράψει με τα πιο μελανά χρώματα τα μέτρα που «σκάρωνε» η προηγούμενη κυβέρνηση, όπως και αυτά που αιτούνται οι δανειστές, σε μια προσπάθεια να εξωραΐσει τις διαδοχικές λίστες αντιλαϊκών μέτρων που έχει ήδη καταθέσει η κυβέρνησή του, αλλά και να παρουσιάσει ως μείζον φιλολαϊκό έργο τα πρώτα νομοθετήματα της κυβέρνησής του. «Σταθήκαμε όρθιοι και πατήσαμε γερά στα πόδια μας. Με την προσοχή μας διαρκώς στο μέτωπο της διαπραγμάτευσης, καταφέραμε να πάρουμε τα πρώτα μέτρα ανακούφισης των πλέον αδικημένων. Νομοθετήσαμε για την ανθρωπιστική κρίση, ψηφίσαμε το μέτρο των 100 δόσεων (...) Ανοίξαμε πρόσφατα την ΕΡΤ, προχωρήσαμε στην πρώτη αποκατάσταση αδικιών στο Δημόσιο, καταργήσαμε τα 5 ευρώ στα νοσοκομεία...», ανέφερε, με εμφανή την πρόθεση να συμφιλιώσει το λαό με παρεμβάσεις διαχείρισης της ακραίας φτώχειας (πετσοκομμένες κι αυτές), που δεν απαντούν στις οξυμένες ανάγκες του, αλλά και να παρουσιάσει ως «φιλολαϊκό» μέτρο τη «διευκόλυνση» για πλήρη αποπληρωμή από το λαό των «μνημονιακών» χαρατσιών και φόρων!

«Αγωνία» για την ύφεση και τις «στρατηγικές επενδύσεις» του κεφαλαίου

Επί της ουσίας, δεν έκρυψε ότι έγνοια της κυβέρνησης δεν είναι άλλη από την εξασφάλιση ρευστότητας στο κεφάλαιο. «Προϋπόθεση για να προχωρήσουμε είναι να βρεθεί μια λύση στο μεγάλο πρόβλημα της χρηματοδότησης», ανέφερε, και εξέφρασε τη βούληση της κυβέρνησης να υπάρξει συμφωνία συμβατή με τους αντιλαϊκούς κανόνες της ΕΕ, με «γεφύρωση διαφορών» και εξεύρεση «χρυσών τομών».
Διαστρεβλώνοντας πλήρως την πραγματικότητα, το γεγονός δηλαδή ότι οι προτάσεις της συγκυβέρνησης διατηρούν ακέραια τα «μνημονιακά» χαράτσια (ΕΝΦΙΑ, «τέλος αλληλεγγύης», «επιτηδεύματος» κ.τ.λ.) και τους ληστρικούς για το λαό φορολογικούς συντελεστές, ενώ ταυτόχρονα απογειώνουν με κάθε νέα λίστα και περισσότερο τη φοροληστεία μέσω του ΦΠΑ, ο Αλ. Τσίπρας ισχυρίστηκε σε ένα απίστευτο κρεσέντο θράσους: «Θέλω να ξεκαθαρίσω προς πάσα κατεύθυνση, το ποιος θα πληρώνει τους φόρους σ' αυτή τη χώρα είναι αρμοδιότητα της ελληνικής κυβέρνησης. Εχει έρθει η ώρα σ' αυτό τον τόπο την κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία και όχι οι μισθωτοί, όχι οι συνταξιούχοι, όχι οι αυτοαπασχολούμενοι...»!!!
Παράλληλα, υποβαθμίζοντας σκόπιμα στο επίπεδο του «λάθους» τη στρατηγική υπέρ των μονοπωλίων, μίλησε για «εμμονή» των θεσμών «σε ένα πρόγραμμα που έχει αποτύχει», ενώ σκιαγραφώντας τους - άσχετους με τα λαϊκά συμφέροντα - ανταγωνισμούς που αφορούν τη διαπραγμάτευση ανέφερε: «Υπάρχουν ακόμα δυνάμεις στην Ευρώπη που αναγνωρίζουν τα λάθη και την κρισιμότητα της κατάστασης, που δουλεύουν στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης και αυτές πρέπει να επικρατήσουν (...) Για να επικρατήσουν, όμως, πρέπει επιτέλους και μεταξύ των θεσμών να αποδοθούν οι ευθύνες και να αποφασιστεί μια συγκεκριμένη άποψη που δεν θα αποτελεί τη συνισταμένη των σκληρότερων μεταξύ τους επιλογών (...) Η κατάσταση σήμερα είναι ότι κυριαρχούν οι θέσεις του ΔΝΤ σε ό,τι αφορά τη σκληρότητα των μέτρων κι απ' την άλλη η θέση της Ευρώπης σε ό,τι αφορά την άρνηση οποιασδήποτε συζήτησης που αφορά στη βιωσιμότητα του χρέους. Το αποτέλεσμα είναι να καταλήγουμε σε προτάσεις που δεν διέπονται από καμία απολύτως ορθή λογική».
Ο ανορθολογισμός, κατά τον πρωθυπουργό, συνίσταται στο ότι «τα μέτρα που προτείνονται οδηγούν σε επανάκαμψη της ύφεσης (...) Αυτό που μας ζητείται είναι να αποδεχτούμε συμφωνία που θα παρασύρει μια οικονομία έτοιμη να ορθοποδήσει σε μια υφεσιακή δίνη και σε μια αβεβαιότητα που αποτελεί μόνο αντικίνητρο για οποιαδήποτε στρατηγική επένδυση».

Ναι σε όλα, με διευθέτηση του χρέους

Εκφράζοντας την αγωνία και τις προτεραιότητες της εγχώριας αστικής τάξης, διαμήνυσε εμμέσως πλην σαφώς την προθυμία της κυβέρνησης να δεχτεί ένα σκληρό αντιλαϊκό πρόγραμμα εφόσον συνοδεύεται από διευθέτηση του χρέους. «Αν στόχος είναι ένα πρόγραμμα έμπνευσης ΔΝΤ που όλοι γνωρίζουν ότι απέτυχε όχι μόνο στην Ευρώπη, παντού, και μάλιστα η συνέχισή του χωρίς καμία ρύθμιση του χρέους, τότε δεν αφήνεται κανένα περιθώριο στο Κοινοβούλιο, εμείς είμαστε υποχρεωμένοι να πράξουμε το καθήκον μας, να μην υποκύψουμε σε πιέσεις και εκβιασμούς (...) Οι εταίροι πρέπει να μιλήσουν ξεκάθαρα, θέλουν λύση στο πρόβλημα της Ελλάδας ή επιθυμούν το πρόβλημα να διαιωνίζεται; Εάν επιθυμούν το ΔΝΤ να είναι μέρος της συμφωνίας κουβαλώντας αποτυχημένες συνταγές, πώς είναι δυνατόν να αποδέχονται αλά καρτ το ΔΝΤ, τα σκληρά του μέτρα αλλά όχι την πρόταση για διαγραφή χρέους;...».
Κλείνοντας την ομιλία του επαναβεβαίωσε ποιων την εντολή υπακούει η κυβέρνηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης: «Είμαστε υποχρεωμένοι να επιδιώξουμε συμφωνία (...) που δεν θα παρατείνει την αβεβαιότητα, αλλά θα κλείνει τη συζήτηση για grexit, ώστε να μπορέσουμε να αξιοποιήσουμε τη θετική οικονομική συγκυρία και να εκμεταλλευτούμε τις πραγματικές αναπτυξιακές προοπτικές. Και τούτο σημαίνει ότι η συμφωνία θα πρέπει να εμπεριέχει συγκεκριμένες και δεσμευτικές ρήτρες για την αντιμετώπιση του χρηματοδοτικού προβλήματος της χώρας».
Για να κερδίσει αυτό το «στοίχημα» ζήτησε, μάλιστα, τη στήριξη του λαού, κοροϊδεύοντας ότι η καπιταλιστική ανάπτυξη θα φέρει ευημερία και γι' αυτόν! Ανέσυρε ακόμα απ' τα ΠΑΣΟΚικά κιτάπια υποσχέσεις για κοινωνική δικαιοσύνη, ισονομία, «μεταβίβαση της εξουσίας στο λαό», αλλά σε ...βάθος τετραετίας!
  • Οπως έγινε γνωστό χτες, ο Αλ. Τσίπρας συνάντησε τη Δευτέρα τους πρέσβεις των κρατών - μελών του Αραβικού Συνδέσμου, με τους οποίους συζήτησε «για τις εξελίξεις στην περιοχή και την ανάγκη συντονισμού σε διμερές και πολυμερές επίπεδο για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων περιφερειακών προκλήσεων». Παράλληλα, «συζητήθηκαν και οι προοπτικές προώθησης και ενίσχυσης της συνεργασίας της Ελλάδας με τις ανωτέρω χώρες, με ιδιαίτερη έμφαση στιςεπενδύσεις, στο εμπόριο και τον τουρισμό».
  • Σήμερα, ο Αλ. Τσίπρας θα συναντηθεί με τον καγκελάριο της Αυστρίας, Β. Φάιμαν, που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στη χώρα.