Τα ζητήματα της «ενεργειακής ασφάλειας» των μονοπωλίων ιεραρχούν ψηλά στις «αναδυόμενες προκλήσεις» η λυκοσυμμαχία και η συγκυβέρνηση
Ολοκληρώθηκε την Πέμπτη το 6ο Συνέδριο τουΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) με θεματολογία - «Τρέχουσες και μελλοντικές προκλήσεις για την Ενεργειακή Ασφάλεια στο θαλάσσιο περιβάλλον» - που αντανακλά το αυξημένο ενδιαφέρον των μονοπωλίων για τον έλεγχο, και με στρατιωτικά μέσα, πηγών Ενέργειας, εγκαταστάσεων, αγωγών και διαύλων, σε μια περίοδο που οξύνονται οι ενδοκαπιταλιστικοί ανταγωνισμοί για τέτοια ζητήματα, ειδικά στην Ανατολική Μεσόγειο.
Θυμίζουμε πως το ΚΕΝΑΠ εδρεύει στη Σούδα και παίζει κομβικό ρόλο για τα συμφέροντα της λυκοσυμμαχίας, καθώς εκπαιδεύει στελέχη για έλεγχο θαλασσών με νηοψίες επιφάνειας, υποβρύχιες έρευνες και εναέριες επιτηρήσεις, στο όνομα της «αντιμετώπισης της τρομοκρατίας», της «πειρατείας» και άλλων «ασύμμετρων απειλών». Η λειτουργία του σηματοδοτεί την πρεμούρα της εγχώριας αστικής τάξης να εμπλακεί ακόμα βαθύτερα στους επικίνδυνους για το λαό ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς, φιλοδοξώντας σε γεωστρατηγική της αναβάθμιση.
Αλλωστε, μιλώντας στο συνέδριο, ο υπουργός Αμυνας, Π. Καμμένος, διεμήνυσε σε ΝΑΤΟ, ΗΠΑ και ΕΕ: «Είμαστε έτοιμοι να παραχωρήσουμε εγκαταστάσεις, τις Ενοπλες Δυνάμεις μας, αλλά και μεγάλες βάσεις στην περιοχή του Νοτίου Αιγαίου, προκειμένου να διευκολύνουμε τις δυνάμεις της Συμμαχίας, ώστε να αναπτύξουν τον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας, και να ασφαλίσουμε τους ενεργειακούς διαύλους και τον ενεργειακό εφοδιασμό». Λεγόμενα στον απόηχο πρόσφατων δηλώσεών του περί δημιουργίας νέας ΝΑΤΟικής βάσης στην Κάρπαθο και επέκτασης της αμερικανικής βάσης στη Σούδα, κι ενώ είναι σε εξέλιξη νέα σχέδια των ιμπεριαλιστών για επεμβάσεις στην ευθεία από Λιβύη έως Συρία και Ιράκ με πρόσχημα τους τζιχαντιστές...
Το συνέδριο παρακολούθησαν ακαδημαϊκοί και ανώτατοι αξιωματικοί από κράτη - μέλη της λυκοσυμμαχίας και χώρες - «εταίρους». Σε κείμενα που δημοσιοποιήθηκαν από το ΚΕΝΑΠ γραφόταν χαρακτηριστικά για το συνέδριο ότι «παρέχει ευκαιρίες προς εμβάθυνση και συζήτηση θεμάτων που σχετίζονται με την πολυπλοκότητα τηςεξασφάλισης της ασφάλειας και της προστασίας κρίσιμων ενεργειακών υποδομών στη θαλάσσια επικράτεια, προτάσεις για την ανάπτυξη νέων και επικαιροποιημένων διαδικασιών, καθώς και την ανάπτυξη της κατάρτισης στους στόχους και τις κατευθυντήριες γραμμές που σχετίζονται με αυτή την αναδυόμενη πρόκληση ασφαλείας».