Δηλώνοντας όρκους πίστης στον καπιταλισμό, στη διαχείρισή του και στην ευρωενωσιακή λυκοσυμμαχία των μονοπωλίων, ο Αλ. Τσίπρας «άνοιξε» απ' τη Μαδρίτη την προεκλογική του εκστρατεία για τη θέση του προέδρου της Κομισιόν. Το συνέδριο του «Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς» με ποσοστό 84% επικύρωσε την υποψηφιότητά του, ενώ επανεξέλεξε ως πρόεδρο τον Π. Λοράν με 78,6%.
«Είμαι εδώ, ανάμεσά σας, για να σας μιλήσω για την αλλαγή», δήλωσε ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του, εννοώντας αλλαγή μείγματος διαχείρισης του καπιταλισμού. «'Η συναινούμε με το νεοφιλελεύθερο status quo ή προχωράμε στο μέλλον με την Ευρωπαϊκή Αριστερά», ήταν το ψευτοδίλημμα που έθεσε, αποσπώντας τη διαχείριση απ' την οικονομική εξουσία των μονοπωλίων, που την επιβάλλουν. Αντί του «γαϊδάρου» ο Αλ. Τσίπρας επέμεινε να «βαράει το σαμάρι», τον «νεοφιλελευθερισμό και τα μέτρα βάρβαρης λιτότητας». Αντί της ΕΕ, της ταξικής της φύσης και αποστολής, να επικρίνει «τα ελαττώματα, τις ανεπάρκειες και τις αποσταθεροποιητικές ασυμμετρίες του σχεδίου» με το οποίο οικοδομήθηκε η Ευρωζώνη, υπερασπιζόμενος τη λυκοσυμμαχία.
Περιγράφοντας το «όραμά» του για μια ΕΕ πιο ισχυρή, αρωγό των αστικών κρατών στην προσπάθειά τους να υπερασπίζουν πιο αποτελεσματικά τα συμφέροντα των αστικών τους τάξεων, πρόσθεσε: «Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει χωρίς κεντρική τράπεζα που να λειτουργεί ως δανειστής ύστατης καταφυγής... και για τα κράτη. Δηλώναμε και δικαιωθήκαμε ότι η Ευρώπη χρειάζεται τη δική της Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου Glass-Steagall, που θα διαχωρίζει τις εμπορικές από τις επενδυτικές τραπεζικές δραστηριότητες και θα αποτρέπει μια τόσο επικίνδυνη συνύπαρξη κινδύνων σε μια ανεξέλεγκτη οντότητα»...
Αξίωσε εκ νέου ευρωπαϊκή διάσκεψη που να δώσει «συλλογική λύση στο πρόβλημα», δηλαδή στην υπερχρέωση αστικών κρατών που αποτελεί τροχοπέδη στην «επανεκκίνηση» της καπιταλιστικής οικονομίας. Με την έγνοια πάντα της καπιταλιστικής ανάκαμψης υπερασπίστηκε ξανά ότι «η Ευρώπη χρειάζεται το δικό της New Deal» και σκορπώντας αυταπάτες με τη σέσουλα στους λαούς ότι θα μπορούσαν να ωφεληθούν από τέτοιου είδους διευθετήσεις και συμφωνίες πρόσθεσε ότι αυτά «είναι τα θεμέλια της ριζικά νέας Ευρώπης για την οποία αγωνιζόμαστε»!
Αλλαγή το ...ένα πιάτο φαγητό
Αδυνατώντας να αντισταθεί στην έλξη του παλιού ΠΑΣΟΚ ο Αλ. Τσίπρας έκλινε σε όλες τις πτώσεις την «αλλαγή» και σε συνέντευξή του στο «Εθνος». «Η μεγάλη αλλαγή θα ξεκινήσει από την Ελλάδα (...) και θα συμβάλει σε αλλαγή των συσχετισμών στην Ευρώπη», ισχυρίστηκε ο επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ και πάλι αποκόπτοντας την πολιτική απ' την οικονομία για να συγκαλύψει ότι όποιος υποκλίνεται στην κυριαρχία των επιχειρηματικών ομίλων και αφοσιώνεται στο στόχο της ανάκαμψης της κερδοφορίας τους καμία αλλαγή δεν μπορεί να φέρει για το λαό παρά μόνο προς το χειρότερο.
Προεξόφλησε εξελίξεις άμεσα στο αστικό πολιτικό σκηνικό, αφήνοντας ορθάνοιχτη την πόρτα για όσους απ' το ΠΑΣΟΚ δεν έχουν ακόμα μετακομίσει στον ΣΥΡΙΖΑ. Στο πλαίσιο του ανταγωνισμού για την αστική διαχείριση αποδοκίμασε την «πρωτοβουλία των 58», ενώ με ηπιότητα απάντησε για τη ΔΗΜΑΡ λέγοντας ότι «παρακολουθούμε με προσοχή την προσπάθειά της να βρει ένα βηματισμό στις σημερινές συνθήκες».
Κατά το «καμία οικογένεια δίχως έναν εργαζόμενο» του Γ. Παπανδρέου, ο Αλ. Τσίπρας υποσχέθηκε «ένα πιάτο φαγητό για κάθε παιδί και ρεύμα για κάθε οικογένεια»!
Δεν απέφυγε ο Αλ. Τσίπρας τις λαθροχειρίες σε βάρος του ΚΚΕ όταν επικαλέστηκε «τη μεγάλη εμπειρία συμμαχιών» του και τον «Χαρίλαο Φλωράκη, θεμελιωτή του Συνασπισμού», για να δηλώσει πως θλίβεται που το ΚΚΕ «δεν κατανοεί την ανάγκη για συνεργασία της αριστεράς σε συνθήκες μνημονιακής λαίλαπας». Είναι όμως ακριβώς αυτή η εμπειρία του ΚΚΕ και τα διδάγματα που έβγαλε όχι μόνο από την πείρα του ενιαίου Συνασπισμού αλλά και από την αποτίμηση όλης της στρατηγικής του, που δεν αφήνουν κανένα περιθώριο συνεργασίας με δυνάμεις που έχουν αστική σοσιαλδημοκρατική πολιτική την οποία θέλουν μάλιστα να παρουσιάσουν ως φιλολαϊκή και ριζοσπαστική. Τέλος, μόνο αποστροφή μπορεί να προκαλέσει η αμετροέπειά του στο τμήμα της συνέντευξής του όπου προσπαθεί να καμουφλάρει την κοροϊδία για φιλολαϊκή πολιτική στην ΕΕ επικαλούμενος τον Κ. Λουλέ και την Εθνική Αντίσταση: «...σας διαβεβαιώνω ότι θα αλλάξει πολιτική και θα 'ναι ντάλα μεσημέρι, για να θυμηθώ την παλιά φράση του Κώστα Λουλέ για την Εθνική Αντίσταση»!