Τα αντιλαϊκά μέτρα που «ψήνονται» από Σεπτέμβρη παρουσίασε σε τηλεοπτική συνέντευξη ο Γ. Στουρνάρας
Η οργανωμένη λαϊκή αλληλεγγύη και πάλη, μπορεί να εμποδίσει τους πλειστηριασμούς στη λαϊκή κατοικία, κάνοντας πράξη το σύνθημα «Κανένας μόνος του στην κρίση»
Χαράτσια και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα και τις εδαφικές εκτάσεις, έναρξη των πλειστηριασμών κατοικιών για τα λεγόμενα «κόκκινα δάνεια» στις τράπεζες, συνέχιση της φοροληστείας μέσω του πετρελαίου θέρμανσης των νοικοκυριών, είναι μερικά μόνο απ' όσα συγκαταλέγονται στα αντιλαϊκά μέτρα για το 2014. Τα παραπάνω προανήγγειλε ο υπουργός Οικονομικών Γ. Στουρνάρας, ο οποίος, σε χτεσινή συνέντευξη σε τηλεοπτικό σταθμό («Μέγκα»), έδωσε το στίγμα της αντιλαϊκής πολιτικής για την ερχόμενη χρονιά.
Συγκεκριμένα:
1. Χαράτσια στη λαϊκή περιουσία: Το νομοθέτημα για τον Ενιαίο Φόρο στην ακίνητη περιουσία αναμένεται να περάσει από τη Βουλή μέχρι το τέλος του Σεπτέμβρη. Κοροϊδεύοντας το λαό που στενάζει, ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι νέος φόρος θα είναι «δικαιότερος». Στην πραγματικότητα, από το 2014, επεκτείνεται το χαράτσι που ισχύει σήμερα στη λαϊκή στέγη και στα μη ηλεκτροδοτούμενα ακίνητα, γεωργικές εκτάσεις κ.ά. και το οποίο εισπράττονταν μέσω της ΔΕΗ.
2. Πλειστηριασμοί: Προαναγγέλλεται η σταδιακή άρση της προβλεπόμενης προστασίας και η έναρξη των πλειστηριασμών ακόμη και για την πρώτη κατοικία. Ο υπουργός ισχυρίστηκε ότι το θέμα «μελετάται με μεγάλη ευαισθησία» και ότι οι «άνθρωποι που δεν μπορούν να πληρώσουν δεν πρέπει να τους κυνηγά η τράπεζα. Οι κακοπληρωτές πρέπει να πληρώσουν». Εκτός του ότι ετοιμάζονται να βγάλουν στο σφυρί ακόμα και το κεραμίδι της λαϊκής οικογένειας, επιβεβαιώνεται ότι το μέτρο της άρσης προστασίας της πρώτης κατοικίας από πλειστηριασμούς έχει παράπλευρο στόχο να εκβιάσει τους δανειολήπτες να πετσοκόψουν κι άλλο από τις βασικές τους ανάγκες, για να αποπληρώσουν τα χρέη στις τράπεζες.
3. Φόροι κατανάλωσης:«Δύσκολα μπορεί να μειωθεί ο ειδικός φόρος», όπως δήλωσε ο υπουργός, σύμφωνα με τον οποίο εξετάζεται το ζήτημα του επιδόματος θέρμανσης «είτε με αύξηση του αριθμού δικαιούχων, είτε με απλούστερη διαδικασία για την είσπραξή του». Οι δηλώσεις του προαναγγέλλουν ξεροπαγιά και φέτος στα λαϊκά νοικοκυριά, με δεδομένο ότι και πέρυσι, με τις τιμές στα ύψη, δεκάδες χιλιάδες ήταν αυτοί που δεν έβαλαν σταγόνα πετρέλαιο για να ζεσταθούν.
Ζητάει «ενιαία αγορά χρέους»
Σχετικά με τη επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ είπε ότι η Ελλάδα πήρε στήριξη στο ανώτατο δυνατό επίπεδο και ότι «εμείς συμπίπτουμε με τις ΗΠΑ στο θέμα ότι η λιτότητα από μόνη της δε φέρνει αποτελέσματα». Εν μέσω των σεναρίων που κυκλοφορούν για νέο κούρεμα του κρατικού χρέους, ισχυρίστηκε ότι δεν υπάρχει κίνδυνος για κούρεμα των καταθέσεων, ενώ εκτίμησε ότι περί τα 20 δισ. ευρώ παραμένουν εκτός τραπεζικού συστήματος.
Υποσχέθηκε ακόμα στην πλουτοκρατία ότι «μέχρι το τέλος του 2020 θα μπορούν να μπουν στην Ελλάδα 44 δισ. ευρώ» από το ΕΣΠΑ και τα διαρθρωτικά ταμεία και ότι επιπλέον η ΕΤΕπ έχει αρχίσει και δανειοδοτεί κλάδους της οικονομίας. Σε άλλο σημείο είπε ότι για το 2013-2014 δεν υπάρχει «δημοσιονομικό κενό», ενώ για το 2015-2016 είπε ότι αν υπάρξει, θα καλυφθεί μεταξύ άλλων και με «πάταξη της φοροδιαφυγής».
Ο Γ. Στουρνάρας ομολόγησε ότι οι χιλιάδες απολύσεις στο Δημόσιο, με το φερετζέ της κινητικότητας, είναι στρατηγική επιλογή της κυβέρνησης για ευέλικτο και φθηνότερο κράτος. Συγκεκριμένα, ισχυρίστηκε ότι οι απολύσεις δεν γίνονται για να πάρει η κυβέρνηση τη δόση, αλλά «οι 15.000 που θα φύγουν το 2013 και το 2014, είναι για να βελτιωθεί η ποιότητα του δημοσίου τομέα. Να φύγουν άνθρωποι που έχουν τιμωρηθεί ή που δεν μπορούν να κάνουν τη δουλειά τους για να έρθουν 15.000 άνθρωποι ικανοί»...
Τέλος, κατέθεσε την άποψη ότι εκτός από μια «τραπεζική ένωση» και «μια οικονομική πολιτική που να συνδυάζει δημοσιονομική προσαρμογή με οικονομική ανάπτυξη», η Ευρωζώνη χρειάζεται και «μια ενιαία αγορά χρέους». Την ίδια πρόταση έχει καταθέσει και ο ΣΥΡΙΖΑ, μιλώντας για «αμοιβαιοποίηση του χρέους» των κρατών μελών της Ευρωζώνης.